Srijeda, 24. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Provedena akcija poribljavanja jezera Modrac (FOTO)

DSC 0050
Preuzmite sliku

Popularno

Akcija poribljavanja u Lukavcu: Mlađ šarana puštena u Modrac

DSC 0050

Sportsko-ribolovna zajednice jezera Modrac i kompanija GIKIL Global Ispat koksna industrija Lukavc, radeći aktivno na očuvanju, zaštiti i doprinosu u obnovi ribljeg fonda u ribolovnim vodama jezera Modrac, danas su (10. Maja 2013. godine), proveli akciju poribljavanja ovoga jezera.

Jezero Modrac obogaćeno je danas sa 600 kilograma mlađi šarana čime se umnogome doprinjelo daljnjem razvoju ribnog fonda na ovom području.

DSC 0063

Akcija poribljavanja odvija se već treću godinu uzastopno i jako smo sretni i zadovoljni što na ovaj način pomažemo zajednici i društvu u cjelini“, kazao je Sanel Prelić, šef za korporativne komunikacije firme GIKIL i dodao kako će iste ili slične akcije biti nastavljene i u narednom periodu.

U dogovoru sa Poljoprivrednim fakultetom iz Sarajeva, odlučeno je da je jezeru najpotrebnija mlađ šarana, jer je dugogodišnjim krivolovom ova vrsta gotovo iščezla.

Sportsko-ribolovna zajednica se i ovim putem zahvaljuje firmi GIKIL koja je prepoznala nas kao partnera i osigurala nam 600 kilograma mlađi šarana čija je vrijednost oko 3.5 hiljada konvertibilnih maraka“, kazao je Emir Murgić, sekretar Sportsko ribolovnog društva Lukavac.

DSC 0068

Da je riba u jezeru Modrac u konstantnoj opasnosti od nelegalnog lova potvrdio je Sead Muminović, šef ribočuvarske službe. On je izrazio nadu kako će se to u skorijem periodu promijeniti i pozvao sve zainteresovane firme da se uključe u neku od budućih akcija koju Sportsko-ribolovno društvo organizuje. (BMG Bosanska medijska grupa)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: