Petak, 7. Oktobra 2022.
Tuzlanski.ba logo

Prosječna kutija cigareta 3,35 KM, tri pušača u porodici, godišnji trošak 3700 KM!

cigare-žena
Preuzmite sliku

Popularno

Svi koji su namjeravali da prestanu da puše, sada za to imaju više od 1.223 razloga, jer će ih isto toliko maraka ovaj porok koštati sljedeće godine, kada će cigarete da poskupe za minimalno 35 feninga.

cigare-ženaKako će “prosječna” kutija cigareta koštati oko 3,35 KM, jednoj porodici, u kojoj su tri pušača, a takvih je mnogo, dogodine će za sopstveno trovanje biti potrebno blizu 3.700 KM, pišu današnje “Nezavisne novine“.

Da za isto toliko novca može da se kupi polovan automobil, ustanovljeno je pretragom oglasa, gdje je pronađen tek registriran FIAT punto, 1999. godište, čiji vlasnik traži 3.700 KM. Naravno, cijenu je gotovo uvijek moguće korigirati u korist kupca.

Ukoliko, pak, domaćinstvo ima samo jednog pušača, on sljedeće godine može da uštedi 1.223 marke (365 kutija cigareta po 3,35 KM), a za toliko novca na kraju 2013., kada iz kase “izvuče” ušteđevinu, sebi može priuštiti novogodišnje putovanje iz snova.

Ratko Kovačević, glasnogovornik Uprave za indirektno oporezivanje BiH, potvrdio je da bi već 2014. godine najjeftinije cigarete trebalo da koštaju pet maraka, a to znači da će pušači, koji dnevno u pepeo “pretvore” jednu kutiju, za 12 mjeseci na trafici da ostave 1.825 KM.

Fena / Tuzlanski.ba

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

   
Ključne riječi: