Utorak, 4. Oktobra 2022.
Tuzlanski.ba logo

Prema podacima WHO: U BiH sve više ljubitelja čašice

alkoholBL
Preuzmite sliku

Popularno

Najomiljenije piće u BiH su sve vrste rakije koje su u konzumaciji zastupljene sa 70 posto

\"alkoholBL\"Evropljani godišnje popiju najviše alkohola u svijetu, a na neslavnoj listi ljubitelja čašice značajno mjesto zauzimaju Bosanci i Hercegovci, pokazuje nedavno objavljeno istraživanje Svjetske zdravstvene organizacije (SZO) za prošlu godinu.

Da ljubav prema čašici u BiH sve više raste, svjedoči i činjenica da je lani u BiH uvezeno čak deset miliona litara alkoholnog pića više nego u 2010. godini.

Kako je za \”Avaz\” potvrdio Ratko Kovačević, portparol Uprave za indirektno oporezivanje BiH, prošle godine u zemlju je uvezeno čak 137,9 miliona litara alkoholnih pića u vrijednosti nešto većoj od 190 miliona maraka.

– Od toga je uvezeno 137.944 tona piva ukupne vrijednosti 136,2 miliona KM. Pivo se najviše uvozilo iz Hrvatske, Srbije, Makedonije i Slovenije – kaže Kovačević.

No, uprkos ovim brojkama, prema podacima SZO, najomiljenije alkoholno piće u BiH su sve vrste rakije koje su u konzumaciji alkoholnih pića zastupljene sa 70 posto, a drugo i treće mjesto zauzimaju pivo te vino.

Ova crna statistika samo je potvrdila ono na što stručnjaci godinama upozoravaju, a to je da je u BiH sve veći broj ovisnika o alkoholu. Prema zvaničnim podacima, takvih je sedam posto, a najveću količinu ukupno popijenog alkohola konzumiraju mladi od 15 do 29 godina. prenosi Dnevni Avaz

Činjenica da je naša zemlja na trećem mjestu u svijetu po broju osoba koje imaju neko oboljenje jetre kao posljedicu dugotrajnog konzumiranja alkoholnih pića pokazuje koliko je alkoholizam veliki problem.

tuzlanski.ba

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

   
Ključne riječi: