Petak, 9. Decembra 2022.
Tuzlanski.ba logo

Poučna priča o kontroli ljudske naravi

ekser zakucan
Preuzmite sliku

Popularno

Poučna priča o kontroli ljudske naravi

\"ekserJedan dječak imao je lošu narav. Njegov otac mu je dao torbu sa ekserima, rekavši mu da kada god se rasrdi zakuca ekser u ogradu. Prvi dan dječak je zabio 37 eksera. Broj zabijenih eksera se postepeno smanjivao. Dječak je shvatio da je lakše kontrolirati narav nego zakucavati eksere u ogradu.

Napokon je došao dan kada se dječak nije ni jednom razljutio. Kada se pohvalio ocu , on mu je rekao da svakog dana kad uspije da se suzdrži izvadi po jedan ekser iz ograde. Dani su prolazili i dječak je mogao reči ocu da je izvadio sve eksere. Otac ga tad uze za ruku i odvede do ograde. Onda mu reče:

„Dobro si učinio, sine moj, ali pogledaj te rupe u ogradi. Ograda nikada neće biti ista. Kada u ljutnji kažeš riječi, one ostavljaju ožiljak baš kao i ove rupe u ogradi. Možeš zabosti noz u čovjeka i izvuci ga. Koliko god puta nakon toga kažeš da ti je žao, rane ipak ostaju. Rana koju nanose riječi isto je tako bolna kao i fizička. Prijatelji su blago. Oni će te razveseliti, saslušati, ohrabriti i podržati u uspjehu, uvijek su tu da ti otvore srce. Pokaži svojim prijateljima da ti je stalo do njih.\”

Poštovani čitatelji ramazan mubarek mjesec je idealna prilike da se približimo našim prijateljima i ukoliko su nekada stvari bile loše i u koliko smo bili u nekoj svađi hallalimo našim prijateljima i zbližimo se.

Tuzlanski.ba

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

   
Ključne riječi: