Utorak, 6. Decembra 2022.
Tuzlanski.ba logo

Potrošači u BiH nisu ni zaštićeni ni informirani o svojim pravima

potrosacka-korpa
Preuzmite sliku

Popularno

Ako je na tržištu hrana koja ne odgovara standardima, to treba prijaviti Agenciji za sigurnost hrane

potrosacka-korpa

Potrošači u Bosni i Hercegovini nisu dovoljno upoznati sa svojim pravima ili ih uopće ne poznaju. Zakon o zaštiti potrošača, koji je donesen 2006. godine, ne primjenjuje se na način na koji bi trebao, zbog čega građani nisu informirani o pravu na potrošačku zaštitu.

Bez podrške

Vijeće za zaštitu potrošača nema uvjeta za funkcioniranje, jer Ministarstvo za vanjsku politiku i ekonomski razvoj uopće ne finansira potrebe udruženja koja učestvuju u radu ovog vijeća.

– U godišnjem proračunu za program zaštite prava potrošača se ne obezbjeđuju dovoljna sredstva za aktivnosti udruženja potrošača, tako da mi nemamo nikakvu podršku u smislu realizacije svojih aktivnosti – kaže Murat Rašidović, predsjednik Skupštine Saveza udruženja potrošača BiH.

Osoba koja kupi pokvaren proizvod ili na bilo koji drugi način bude oštećena prilikom kupovine, može se obratiti udruženjima za zaštitu potrošača ili inspekcijskim organima.

Prijetnja inspekcijom

– Potrošači nisu informisani i educirani. Ako se na tržište izbaci hrana koja ne odgovara standardima, to se prijavljuje Agenciji za sigurnost hrane. Ljudi uglavnom ne znaju kome se treba obratiti – dodao je Rašidović.

Sarajka Selma Zvirac kazala nam je da se ne osjeća zaštićenom kao potrošač. Ona je mišljenja da nas trgovci varaju na svakom koraku.

– Kada imam problem prilikom kupovine, kažem trgovcu da ću pozvati inspekciju i tada se oni trude smiriti situaciju – istakla je Zvirac.

Istekao rok

Avaz” je razgovarao i sa Berinom Bahtanović, koja je više puta kupila robu s isteklim rokom trajanja.

– Jednom sam kupila pokvarenu jufku za kolače. Vratila sam je i zamijenila za drugu, jer je, navodno, samo mojoj kupljenoj jufci istekao rok. Slučaj nisam prijavila, jer mislim da su sudovi pretrpani nekim drugim sporovima – rekla je Bahtanović.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

   
Ključne riječi: