Utorak, 4. Oktobra 2022.
Tuzlanski.ba logo

Popularnom ECheu kratko ukunut profil na Facebooki

EChe
Preuzmite sliku

Popularno

Ukidanje profila tražili vjerski krugovi.

\"EChe\"POZNATI umjetnik Enes Čelosmanović, poznat i kao EChe, iznenadio se kada mu je na kratko ugašen profil na Facebooku. Dogodilo se to zbog njegovih satiričnih fotomontaža balkanskih političko-vjerskih glavešina. Profil nije ugašen samo njemu, već i prijateljima koji su prenosili njegove fotomontaže. \”Kako sve fotomontaže radim isključivo nakon provjere podataka koje prenosim tekstualno i u slici, očito nekome smeta istina o kojoj govorim i koju karikiram\”, pišu e-novine.

Prije ukidanja profila, Enesu su uklonjene sve slike na kojima Milorad Dodik i Boris Tadić, a nakon sat vremena isto se ponovilo i sa fotomontažama reisa Mustafe Cerića. Nakon toga, ukinut mu je profil. Postao je ponovno dostupan nakon prijateljske intervencije anonimnog hakera. Enes je izjavio da je haker uspio ući u trag ljudima koji su od administratora na Facebooku zahtijevali gašenje profila. Napomenuo je da je riječ o vjerskim krugovima. EChe je inače suradnik mnogih portala i jedan od najpoznatijih umjetnika koji se bave fotomontažom na ovim prostorima.

\”Znajući na koji način funkcionira Facebook, do uklanjanja profila može doći samo nakon orkestriranih zahtjeva veće skupine korisnika Facebooka. Kako većina mojih slika nosi antifašističku i antinacionalističku poruku, iz ove blokade profila vidljivo je da imam dosta protivnika, a to je i za očekivati u vremenu kad mediji u svim našim banana državicama umiljato koketiraju s novokomponiranim fašizmom i kad se vladajuće kaste održavaju isključivo zahvaljujući podivljalom nacionalizmu svih boja\”, komentirao je EChe.

\”Moje su slike možda provokativne, ali u sebi ne sadrže ništa što bi vrijeđalo nečiji lik ili djelo. U ovom slučaju kriv je onaj tko je razotkrio ubojstvo i govorio o njemu, a ne ubojica. Otprilike, nešto slično kao što se ovih dana događa s papom Benediktom XVI koji priopćava da je ogorčen što su iz Vatikana curili neki dokumenti, a ništa ne govori o razvratu koje otkrivaju ti dokumenti i o perverziji koja vlada među kardinalima\”, zaključio je EChe.

Tuzlanski.ba

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

   
Ključne riječi: