Nedjelja, 2. Oktobra 2022.
Tuzlanski.ba logo

Poklonila bubreg suprugu za 72. rođendan

bubreg na poklon
Preuzmite sliku

Popularno

Turkinja odlučila pomoći suprugu koji se od 2004. godine liječi od insuficijencije bubrega

bubreg na poklon

Zulfiye Kurt (62) suprugu Sevketu Kurtu za 72. rođendan poklonila je svoj bubreg. Njen muž se od 2004. godine liječi od insuficijencije bubrega, a posljednja dva mjeseca morao je ići i na hemodijalizu.

Iako je supruga njegovu molbu za doniranje bubrega prvobitno odbila, za ovaj čin odlučila se na njegov rođendan.

Moja supruga nije željela da idem na hemodijalizu i da patim od bolova. Bilo joj je veoma žao što sam posljednja dva mjeseca bio primoran da odlazim na hemodijalizu. Kada se odlučila na ovaj čin, ja nisam bio siguran da li je to ispravno, jer to je velika žrtva. Na kraju sam ipak prihvatio dobrodušnost svoje supruge i operisan sam tačno na moj rođendan. Zahvaljujem se ljekarima, koji su takođe doprinijeli da se sada puno bolje osjećam. Najveća zahvala pripada mojoj supruzi koja mi je podarila novi život. Što god da uradim, ne mogu se dovoljno odužiti“, izjavio je Kurt.

Urolog prof. dr. Bulent Oktay, koji radi na Kinici za transplantaciju bubrega, izjavio je da pacijent sa oboljenjem bubrega može gotovo nesmetano živjeti ukoliko su mu drugi važni organi, poput srca, pluća i jetre, u redu.

Ako pacijent nema oboljenja na vitalnim organima, bez obzira na starost, transplantacija bubrega se može vrlo uspješno obaviti“, izjavio je Oktay.

Tuzlanski.ba / Anadolija

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

   
Ključne riječi: