Srijeda, 17. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Počelo učlanjenje u Demokratsku frontu

fronta
Preuzmite sliku

Popularno

Svi koji to žele, od danas mogu postati članom Demokratske fronte (DF), novoosnovane stranke u Bosni i Hercegovini čiji je predsjednik Željko Komšić, istaknuto je danas u Sarajevu, na press konferenciji koja je održana nakon (druge) sjednice stranačkog predsjedništva.

frontaKako je naglašeno, uz tradicionalni, ‘papirni’ zahtjev za članstvom, u DF se može učlaniti i online putem, na zvaničnoj web stranici Fronte.

Željko Komšić, predsjednik stranke i član Predsjedništva BiH, novinarima je kazao kako su na današnjoj sjednici, prvi ljudi Fronte razgovarali, uglavnom, o tehničkim i administrativnim stvarima, o gradnji infrastrukture, ali bilo je riječi i o aktuelnoj političkoj situaciji u državi.

Opšti zaključak, kako je poručio Komšić, kada je riječ o krizi u Federaciji BiH, pogotovo iz ugla hapšenja predsjednika FBiH Živka Budimira, jeste to kako se političke implikacije u ovakvoj situaciji moraju staviti u drugi plan.

„Istražnim organima sada se mora dati prednost. Ovdje fokus treba biti na rad pravosuđa, a ne na posljedice pravosuđa na politiku”, stava je Komšić, uz isticanje toga da predsjednik FBiH sada ne može potpisivati nikakve dokumente što će se odraziti na brojne stvari: primjerice, ne može se potpisati zakon koji se odnosi na boračku populaciju, a koji je jedan od uslova aranžmana koji BiH ima sa MMF-om.

Što se tiče internih pitanja u stranci, novinarima je rečeno da su odabrani (ali ne i izabrani!, op.a.) privremeni rukovodioci stranke na lokalnom nivou koji će biti na čelu stranačkih regionalnih odbora sve do održavanja unutarstranačkih izbora koji se očekuju u narednih šest mjeseci.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: