Nedjelja, 25. Septembra 2022.
Tuzlanski.ba logo

Podaci policijskih agencija: Automafija u BiH sve slabija

kradja-auta
Preuzmite sliku

Popularno

Broj krađa vozila u BiH u konstantnom je padu, pokazuju podaci iz policijskih agencija, a prenose Nezavisne novine.

\"kradja-auta\"Lopovi su prošle godine odvezli ukupno 1.075 automobila, što je prilično velika cifra, ali, ako se u obzir uzme da ih je 2008. ukradeno 1.741, može se zaključiti da auto-mafija sve više gubi bitku sa policijom.

Prema zvaničnim informacijama, u našoj zemlji registrovano je nešto više od milion četvorotočkaša, pa se zaključuje da su, na godišnjem nivou, šanse da neki automobil bude na meti kradljivaca jedan naprema hiljadu. Naravno, što je vozilo skuplje, rizik je veći.

Međutim, bilo kako bilo, bitno je da vlasnici četvorotočkaša imaju sve manje razloga za brigu, jer je trend smanjenja broja krađa vozila nastavljen i ove godine.

„U FBiH su u februaru, posljednjem mjesecu za koji postoje podaci, ukradena 44 automobila, a u istom mjesecu prošle godine 20 vozila više\”, potvrdio je Nezavisnim novinama izvor iz Federalne uprave policije (FUP).

Tokom prošle godine na području Kantona Sarajevo zabilježeno je 557 krađa \”ljubimaca\” na četiri točka, što je, u odnosu na 2010, smanjenje za čak 36,3 odsto.

„Takva statistika rezultat je našeg opredjeljenja da se obračunamo sa počiniocima ove vrste krivičnih djela. Shvatili smo, dakle, ozbiljnost ovog problema, te formirali poseban tim pri Sektoru krim-policije, što se pokazalo opravdanim. Ovoj problematici u narednom periodu posvetićemo još više pažnj\”\”, obećao je Irfan Nefić, portparol MUP-a Kantona Sarajevo.

Mladen Marić, načelnik CJB Banjaluka, saopštio je da su u prva tri mjeseca ove godine pronađena četiri vozila ukredena na području djelovanja ovog CJB.

„U istom periodu, pronađeno je i jedno vozilo koje je ukradeno izvan djelovanja CJB Banjaluka, te jedno po potragama Interpola. Istovremeno su rasvijetljene i tri lažne prijave otuđenih automobila\”, naveo je Marić.

Iz policije podsjećaju na niz preventivnih mjera, kojim je lopove moguće navesti da se, nakon što \”naciljaju\” vozilo, predomisle.

Između ostalog, preporučuje se da se automobil preko noći parkira na osvijetljeno, što prometnije mjesto, te da se u njemu ne ostavljaju saobraćajne dozvole i slični dokumenti.

Savjetuje se i da se automobil obezbijedi alarmom, takozvanom lavljom kandžom, šapom ili nekim drugim bezbjednosnim elementom.

Tuzlanski.ba / 24sata.info

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

   
Ključne riječi: