Subota, 1. Oktobra 2022.
Tuzlanski.ba logo

Pobjedio separatistički stav: Katalonija postaje nova evropska država?

kataloija1
Preuzmite sliku

Popularno

Stranke koje se zalažu za nezavisnost Katalonije pobjedile su na današnjim izborima u toj sjeveroistočnoj oblasti Španije, pokazuju prvi izlazni rezultati, po zatvaranju biračkih mjesta.

kataloija1Prema prvim rezultatima, partija CiU regionalnog premijera Artura Masa osvojila je između 54 i 57 mjesta u 135-članom regionalnom parlamentu, što znači da neće imati apsolutnu većinu. Partija ERC, koja zastupa radikalniji separatistički stav, biće vjerovatno druga stranka po jačini u parlamentu.

Uoči izbora se nagađalo da bi, ukoliko pobjede separatisti, mogao biti organizovan referendum o otcepljenju Katalonije od Španije. Vlada Španije je saopštila da će spriječiti održavanja referenduma, tvrdeći da ustav ne dozvoljava da region sam odlučuje o svojoj nezavisnosti.

Predsjednik Katalonije, oblasti snažnog kulturnog i lingvističkog identiteta, sazvao je prijevremene lokalne izbore u nadi da će osvojiti većinu i na taj način krenuti ka osnivanju jedne “suverene države” koja će biti ekonomski održiva. Iako jedna od najmanjih teritorija po površini, Katalonija bi bila sedma u Evropskoj uniji po bogatstvu po glavi stanovnika.

Katalonija je bogati španski region koji predstavlja pokretački motor španske privrede, jer sa bruto domaćim proizvodom od oko 200 milijardi eura čini petinu nacionalne ekonomije.

Takođe, sa značajnom industrijskom bazom Katalonija čini 26,5 odsto španskog izvoza od januara do jula 2012. godine čime ima daleko veći udio od bilo kog drugog regiona, navodi AFP.

kataloija

Pošto nije uspio da dobije veća poreska ovlašćenja od Španije, Mas je raspisao izbore i obećao referendum o samoopredeljenju za četiri godine ako dobije mandat za to.

Zbog ekonomske krize i smanjenja izdvajanja za obrazovanje i zdravstvo, opšte nezadovoljstvo Španaca vlada u svih 17 regiona, ali je ipak najjače na sjeveroistoku zemlje.

Tako se problemi španskog premijera ne završavaju u sferi ekonomije i mnogo veći izazov za Madrid su težnje separatista da rasparčaju zemlju u želji za što većom autonomijom regiona Katalonije i Baskije, prenosi Tanjug.

Tuzlanski.ba

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

   
Ključne riječi: