Petak, 12. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Pjongjang dao odobrenje za nuklearni napad na SAD!?

koreja napad
Preuzmite sliku

Popularno

Sjeverna Koreja je saopštila da je dala “konačno odobrenje” za nuklearni napad na SAD.

koreja napadFrancuska novinska agencija AFP javila je da je saopštenje objavljeno nekoliko minuta nakon što su SAD najavile da će u narednih nekoliko sedmica poslati napredne protivraketne sisteme na ostrvo Gvam.

Sjeverna Koreja je u proteklih nekoliko mjeseci, iznoseći prijetnje, kao potencijalne mete izdvojila američke vojne baze u Gvamu, američkoj teritoriji u Pacifiku i na Havajima.

Pojedini postupci, koje je Pjongjang preduzeo u proteklih nekoliko sedmica, predstavljaju realnu i jasnu opasnost“, rekao je američki ministar odbrane Chuck Hagel u obraćanju na Univerzitetu za nacionalnu odbranu u Vašingtonu.

On je istakao da ti postupci Pjongjanga prijete interesima Južne Koreje i Japana, ali je pomenuo i direktne prijetnje protiv Gvama, Havaja i zapadne obale SAD.

Neposredno nakon Hejgelovog govora, Pentagon je saopštio da će poslati rakete sistema THAAD za obaranje balističkih projektila, sa pokretnim lanserom i presretačima raketa, radarski sistem i integrisani sistem za kontrolu vatre.

severna koreja

S druge strane, Sjedinjene Američke Države će rasporediti “u narednim sedmicama” proturaketnu bateriju THAAD na otok Guam, gdje ima važnu vojnu bazu, pred sjevernokorejnskim prijetnjama, saopćio je u srijedu Pentagon.

Sistem THAAD, sposoban da presretne raketu na velikoj visini, je dodatak na dva proturaketna razarača Aegis u zapadnom Pacifiku, kako bi se suprotstavili eventualnom lansiranju balističke rakete od Pyongyanga.

Tuzlanski.ba

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: