Nedjelja, 21. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Ovako Udruženje poslodavaca FBiH vidi izlazak iz krize

vlada.fbih
Preuzmite sliku

Popularno

Udruženje poslodavaca FBiH uputilo Javno pismo Vladi Federacije BiH

vlada.fbihSvjesni postojanja duboke društvene i ekonomske krize u BiH i njenih posljedica po položaj najvećeg broja građana, UP FBiH je napravilo prijedlog hitnih, srednjoročnih i sistemskih mjera koje mogu doprinijeti izlasku iz krize.

Ubjeđeni smo da su mjere koje se tiču, podsticanja potrošnje, privlačenja investicija, poboljšanja likvidnosti, adekvatnog fiskalnog i privrednog ambijenta, suzbijanja kriminala i korupcije, te smanjenja javne potrošnje, ključne za obezbjeđivanje konstantnog privrednog razvoja i otvaranje novih radnih mjesta. Samo ekonomski razvoj i novo zapošljavanje, mogu dovesti do poboljšanja socijalnog položaja građana.

Hitno preduzimanje predloženih mjera, mora biti praćeno i sistemskim rješenjima, u polju socijalne politike, koja će dovesti do bar minimuma socijalne pravde, ravnomjernijoj raspodjeli društvenog bogatstva i zaštiti ranjivih kategorija.

Ukoliko Vlada uspije da postigne sinergetsku povezanost socijalno-ekonomskih partnera, pa i drugih društvenih kategorija, sigurni smo da će se socijalni standard i kvalitet života građana FBiH bitno poboljšati. U tom smislu želimo da damo vlastiti doprinos i spremni smo da se uključimo u implementaciju dogovorenih mjera koje bi, čim prije, dovele do promjene stanja.

Uvaženi premijeru, uvjeravamo vas da želimo da zajednički i predano radimo na unapređenju poslovnog ambijenta i novog zapošljavanja, a sve u cilju ublažavanja posljedica negativnih uticaja, koji su doveli do usporavanja privrednih aktivnosti i pogoršanog socijalnog položaja građana Federacije BiH.

U skladu sa gore navedenim dostavljamo vam „Prijedlog mijera za izlazak iz društvene i ekonomske krize” i tražimo hitnu sjednicu ESV-a za područje FBiH. Takođe očekujemo da izvršna i zakonodavna vlast, te ESV, na svim nivoima, stalno zasjedaju i donose odluke koje će doprinijeti brzom izlasku iz krize.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: