Nedjelja, 2. Oktobra 2022.
Tuzlanski.ba logo

Otvorena prva solarna elektrana u BiH

solarna-elektrana-bih
Preuzmite sliku

Popularno

U Kalesiji je danas svečano otvorena prva solarna elektrana u Bosni i Hercegovini koja se nalazi u sastavu sportske dvorane koja je u izgradnji.

\"solarna-elektrana-bih\"Firma Eko energija iz Kalesije, koja je u vlasništvu Selmira i Sadika Fatića, u projekat izgradnje elektrane je investirala 800.000 maraka.

Firma Eko energija će prikupljati sunčevu energiju, ko ju će putem solarnih modula pretvarati u električnu, a potom slati u sistem Elektroprivrede Bosne i Hercegovine.

\”Prilikom instalacije solarnih modula korištena je najsavremenija tehnologija u ovoj oblasti. Solarna oprema instalirana je na krovu Gradske dvorane u Kalesiji, na kon što je u maju prošle godine Opšinsko vijeće Kalesija donijelo odluku o dodjeli u zakup krova dvora ne za ovu namjenu\”, kazao je Sadik Fatić.Tokom godine će se proizvoditi električna energija u vrijednosti od oko 100.000 maraka. Investicija će se isplatiti nakon 10 godina.

\”Nakon otvaranja ove prve elektrane, naša firma će nastaviti praksu uzimanja u zakup slobodnih površina na krovovi ma stambeno-poslovnih objekata u općini Kalesija, kako bi u perspektivi prikupljali što više sunčeve energije, koja će se pretvarati u električnu energiju\”, kazao je Fatić.

Svečanom puštanju u rad prve solarne elektrane prisustvali su Nermin Nikšić, premijer Federacije BiH, Erdal Trhulj, federalni ministar energije, rudarstva i industrije, Sead Čaušević, premijer Tuzlanskog kantona i drugi zvaničnici.

Izvor: Oslobođenje / Tuzlanski.ba

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

   
Ključne riječi: