Nedjelja, 25. Septembra 2022.
Tuzlanski.ba logo

Oko 35 posto građana BiH govori strane jezike, Pjanić sportski poligota

kugla-zemaljska
Preuzmite sliku

Popularno

U Bosni i Hercegovini postoji veliki broj škola u kojima se pohađaju kursevi stranih jezika i većina ih je popunjena.

kugla-zemaljskaS obzirom na to da je i u bh. školama, prema nastavnom planu i programu, učenje dva strana jezika, najčešće njemačkog i engleskog, obavezno, ne čude posljednji podaci da je sve više bh. građana koji govore jedan ili više stranih jezika.

Inicijativa EU

No, do ostvarenja inicijative unutar Evropske unije da poznavanje dva strana jezika bude normalna stvar za svakog Evropljanina, potrebno je još dosta truda i reformi prvenstveno na području obrazovanja, kako u EU tako i u BiH.

Strani jezik kojim se najviše građana BiH služi jeste engleski, a prema posljednjim istraživanjima, taj broj kreće se oko 35 posto. U Federaciji BiH iznosi oko 50 posto, a u RS je upola manji – 25.

Ipak, broj onih koji tvrde da odlično vladaju ovim jezikom zapravo je relativno mali, oko deset posto u ukupnoj populaciji.

Ono što je primjetno u posljednje vrijeme jesu sve češće ponude za kurseve turskog jezika. Kandidata za učenje ovog jezika sve je više, a pojedini stručnjaci ovako veliko zanimanje pridaju sve popularnijim turskim serijama na našem tržištu.

Veliko zanimanje

– Koliko jezika znate, toliko ljudi vrijedite. Tada mi to nije značilo mnogo. Ali, danas, kada se želim zaposliti, svakodnevno komuniciram s prijateljima na Facebooku na engleskom. Počela sam ići i na kurs turskog jezika, gledam TRT svakog dana, dopisujem se s prijateljima iz Istanbula – kaže Aida S., diplomirani kriminalist, koja od 2003. čeka na zaposlenje, a u posljednje vrijeme redovno ide na kurseve turskog jezika u “Istanbul centar” u Sarajevu.

Nadira Ljevaković-Garić iz Centra za strane jezike u Zenici kaže da je zanimanje za turski jezik izuzetno veliko.

– Svi žele znati turski i čini mi se da je interes veći nego kada su bile popularne španske sapunice, kada smo organizirali i kurseve španskog jezika – kazala je Ljevaković-Garić, koja je dodala da su bh. građani dosta zainteresirani i za njemački i engleski jezik.

pjanic u januaru

Pjanić poliglota među sportistima, govori šest jezika

Najmanje onih koji ne govore nijedan strani jezik je u Litvaniji (2,5 posto), Švedskoj (5 posto) i Latviji (5,1 posto).

Za Luksemburg, čiji svi građani govore nekoliko jezika, nema podataka. Jedan od najvećih poliglota među bh. sportistima je nogometni reprezentativac Miralem Pjanić, koji govori šest jezika.

Osim bosanskog, igrač Rome govori još luksemburški, francuski, engleski, njemački i italijanski jezik.

Avaz / Tuzlanski.ba

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

   
Ključne riječi: