Utorak, 6. Decembra 2022.
Tuzlanski.ba logo

Od posljedica meningokokne sepse podlegla još jedna beba, 21-mjesečna!

bolnica
Preuzmite sliku

Popularno

Meningokokna sepsa u posljednje vrijeme masovno odnosi mlade živote u našoj zemlji.

\"bolnica\"Nakon što je naša tuzlanka izgubila bebu od posljedica meningokokne sepse, te nakon jučerašnje tragične smrti mladog sugrađanina od istih posljedica, danas u KB Zenica bitku sa životom izgubila je još jedna bebica, ovoga puta, 21-mjesečna.

Kako navodi najčitaniji Zenički web portal ZenicaBlog:

Epidemiolog Zavoda za javno zdravstvo ZDK-a Salih Tandir potvrdio je da je u Kantonalnoj bolnici Zenica od posljedica meningokokne sepse podlegla 21-mjesečna beba. Nakon prijema u Domu zdravlja Žepče, beba je u teškom stanju dovezena u bolnicu u Zenicu. U skladu s propisima, timovi Doma zdravlja Žepče i Zavoda za javno zdravstvo preduzeli su mjere zaštite osoba koje su bile u kontaktu s oboljelim djetetom, te dezinficirali porodičnu kuću i okolinu.

Oko 60 osoba koje su bile u primarnom ili sekundarnom kontaktu s oboljelim djeteom tretirano je odgovarajućim antibiotikom. Doktor Tandir je izjavio da do danas nema informacija o novooboljelim osobama.

Meningokokna sepsa je ozbiljno stanje često s vrlo nepovoljnim ishodom. Rana dijagnoza i brzi početak liječenja pogoduju boljem ishodu. Najčešće se epidemije pojavljuju u kolektivima (škole, vojarne, vrtić, domovi, i sl).

Uzročnik meningokokne sepse je bakterija službenog naziva Neiserria meningitidis, no poznatija je pod imenom meningokok. Sepsa označava ulazak mikroorganizama u krv i upalnu reakciju našeg organizma na bakterije u krvi. Meningokok nije jedina bakterija koja može uzrokovati sepsu, no meningokokna sepsa je ozbiljno stanje često s vrlo nepovoljnim ishodom.

Za meningokoknu sepsu upotrebljavaju se i slijedeći nazivi: meningokokna septikemija, otrovanje krvi meningokokom, meningokokna bakterija/meningokok u krvi, meningokokcemija.

Što je meningokok?

Neisserie su Gram negativni koki, a to označava bakterije okruglog oblika (koki). Ne stvaraju spore što znači da će vrlo teško preživjeti u vanjskom svijetu pa se ne treba bojati prijenosa drugim osim direktnim, kapljičnim putem.

Izvor: ZenicaBlog / Tuzlanski.ba

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

   
Ključne riječi: