Subota, 1. Oktobra 2022.
Tuzlanski.ba logo

Nova poskupljenja: 2013. će biti godina stezanja kaiša

pijacaaa
Preuzmite sliku

Popularno

Čeka nas povećanje cijena mlijeka, pšenice, struje, vode, gasa, voća, povrća…

pijacaaa

Naredna godina, sve je izvjesnije, bit će teža od svih dosadašnjih. Pored povećanja cijena cigareta i gasa o kojima se već uveliko polemiše, najavljuje se da bi i električna energija i voda mogle biti skuplje, što bi dovelo do poskupljenja i ostalih životnih namirnica.

Ni suše koje su pogodile poljoprivredu ove godine nisu mnogo pomogle te su već sada cijene voća i povrća veće nego inače, a nije isključeno i da bi ih moglo i faliti te da će se morati uvoziti. Pored svega ovoga, poskupiće i mlijeko, te kukuruz i pšenica, a samim tim i hljeb.

Kriva je politika

– Poskupljenja koja će se desiti kada je u pitanju električna energija direktno će biti udar na status radnika, a onda idu i poskupljenja u prehrani. To će, dakle, biti direktan udar na životni standard građana, a mi iz Sindikata procjenjujemo da će iduće godine doći do još većeg otpuštanja radnika i zatvaranja fabrika koje danas jedva sastavljaju kraj s krajem. Veliki krivac za sve što nam se dešava je, ustvari, politika u BiH koja nema razvojne komponente i koja tjera građane u bijedu i veliko siromaštvo, smatra predsjednik Sindikata zaposlenih u poljoprivredi, prehrambenoj i duhanskoj industriji, vodoprivredi, ugostiteljstvu, turizmu i trgovini Mehmed Avdagić.

Ono što je potrebno uraditi, ističe Avdagić, jeste da se krene u pravcu nabavki robnih rezervi, na čemu još niko ne radi. Robne rezerve su potrebne u slučaju da se ponovi zima i problemi sa snijegom od prošle godine, kada je veliki dio zemlje bio blokiran. Stoga se moraju obezbijediti zalihe hrane kako bi građani bili obezbijeđeni makar na neko kratko vrijeme ukoliko do toga dođe. Kada je u pitanju ulazak Hrvatske u Evropsku uniju, Avdagić ističe kako ga najmanje brine što nećemo moći izvoziti svoje proizvode, već kako je problem što će Hrvatska i dalje uvoziti u BiH.

– Mi smo još zemlja koja ne kontroliše svoje tržište, izgubili smo veliku mogućnost plasiranja domaće proizvodnje na domaće tržište tako da mene brine što mi previše uvozimo. Smatram da treba smanjiti uvoz i raditi na tome da se plasira naše mlijeko na tržište i nijedna kap onda neće propasti. Mislim da je u tome rješenje, kazao je Avdagić.

Da nas čeka težak period, činjenica je koju je istakao i sekretar Udruženja potrošača Putokaz iz Sarajeva Meho Mujetić koji je kazao kako će naredna godina biti godina dodatnog stezanja kaiša koji se svake godine sve više steže.

– Moraju svi shvatiti da je svaka normalna država u svim svojim segmentima posvećena prioritetno i isključivo građanima. Ona postoji zbog njih i za njih. Država treba raditi na otvaranju novih radnih mjesta, na kontroli životnog standarda, primanja građana s jedne i cijene na tržištu prehrambenih proizvoda koje konzumiramo svaki dan, s druge strane. Nije najveći problem ima li se šta kupiti, problem je imaju li se čime kupiti oni osnovni artikli za egzistenciju, istakao je Mujetić koji smatra da bi vrlo lahko moglo doći do pobune građana koji bi izlaskom na ulice mogli iskazati svoje nezadovoljstvo povećanjima cijena.

Po džepu radnika

Problem je, također, neusklađenost naših primanja i cijene proizvoda i usluga svih vrsta na tržištu koje se iz godine u godinu više-manje povećavaju. Kada se posmatra kraći vremenski period, može se reći da to i nisu neka alarmantna povećanja, ali kada se osvrnemo unazad nekoliko godina, onda vidimo da to nije tako malo povećanje kao što izgleda. Kada se sabere od početka poskupljenja pa sve do sada, to su velike razlike u cijenama određenih proizvoda, ali pitanje je koliko će to džepovi građana još moći podnositi.

Oslobodođenje / Tuzlanski.ba

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

   
Ključne riječi: