Petak, 9. Decembra 2022.
Tuzlanski.ba logo

Njemački magazin: Turbo-Folk je muzika za idiote

muzika za idiote
Preuzmite sliku

Popularno

Na društvenoj mreži Facebook ovih dana pojavila se fotografija iz jednog njemačkog časopisa koji pod naslovom \”Muzika za idiote: Uspon i pad srpskog turbo-folka\” objašnjava ovaj muzički fenomen.

\"muzikaHtjela, ne htjela, pjevačica Goga Sekulić, ponovo se našla u ulozi \”glavne zvijezde\” još jedne priče o novokomponovanoj narodnoj muzici.

Nijemci podsjećaju na početak 90-ih godina i vrijeme kada se na Balkanu turbo-folk izdvojio kao muzički pravac, upoređujući ga sa sličnom situacijom u Americi, kada su se odjednom sasvim obični ljudi oduševljavali country pjevačem Garthom Brooxom, a magazin \”Times\” objavljivao članke poput \”Zar je country (selo) muzika osvojila gradove?\”. Magazin navodi da je to, svakako, bio uzbudljiv i zanimljiv trenutak, ali da se na sreću, već za nekoliko mjeseci situacija promijenila.

Međutim, u Srbiji se ovaj pravac dobro \”primio\”, pa dvadeset godina kasnije i dalje živi, a turbo-folk muzika popularna je bezmalo kao i nesretnih devedesetih.

Tekst u njemačkom magazinu ilustrovan je fotografijom Ane Kraš ispod koje stoji potpis: \”Trenutna turbo-folk zvijezda Goga Sekulić nastupa pred beogradskom grupom kriminalaca\”!

Goga je bila i \”glavni junak\” CNN-ovog dokumentarca o porocima Balkana, i neizostavnom turbo-folku. Kroz dio emisije pjevačica je vodila američkog reportera kroz Beograd i pokazivala mu sve \”grijehe\” srpske prijestolnice. Spektakl se završio tako što je CNN pjesme, koje pjeva i Sekulićeva, ocijenio kao smeće.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

   
Ključne riječi: