Petak, 9. Decembra 2022.
Tuzlanski.ba logo

Nemoguća misija: Za dan u Hrvatskoj morate imati 100 eura i vizu

za-dan-hrvatskoj
Preuzmite sliku

Popularno

Uslov za ulazak: Spomenuti uslovi odnose se na sve one bez biometrijskog pasoša

za-dan-hrvatskoj

Od 1. jula, kada Hrvatska postane punopravna članica Evropske unije, svi državljani Bosne i Hercegovine, Srbije i Crne Gore koji nemaju biometrijski pasoš morat će za ulazak u Hrvatsku imati vizu. Policajci na granici imat će ovlasti tražiti da pokažu imaju li u novčaniku stotinu eura za svaki dan boravka u Hrvatskoj.

Nemoguća misija

Tako bi odlazak na more za vikend mogao od 1. Jula za one državljane Bosne i Hercegovine koji nemaju biometrijski pasoš postati nemoguć.

Jer, osim viza, peteročlana porodica iz BiH koja planira provesti vikend u Hrvatskoj na granici će morati pokazati da kod sebe ima 1000 eura, dok će se za desetodnevni odmor taj iznos popeti na vrtoglavih 5000 eura. Kao dokaz o broju dana boravka morat će priložiti i turistički vaučer, kao što ga i svi hrvatski državljani koji putuju u zemlje u kojima moraju imati vizu moraju pokazati.

hrvatska-granica

Situacija u Bosni i Hercegovini, s kojima Hrvatska dijeli 1011 kilometara granice, nije morala biti takva. Naime, čim je Hrvatska potpisala pristupni sporazum s Evropskom unijom u decembru 2011. godine, svim graničnim zemljama poslan je prijedlog novih sporazuma o regulaciji graničnih prijelaza. Hrvatska je insistirala da se napokon sredi granični režim za koji su sve granične države znale da se mora mijenjati ulaskom Hrvatske u EU. S Bosnom i Hercegovinom te Evropskom komisijom održano je čak sedam trilateralnih sastanaka, ali ugovor o graničnim prijelazima te sporazum o pograničnom prometu između Republike Hrvatske i Bosne i Hercegovine, koji je Hrvatska također pripremila prije godinu i pol, još nisu potpisani. Ista je situacija i sa Srbijom te Crnom Gorom.

Makarska-croatia

U Ministarstvu vanjskih poslova kažu da se trude ublažiti negativne posljedice hrvatskog pristupanja EU na “susjedne” zemlje pa je čak i podržan prijedlog da državljani BiH i dalje mogu u Hrvatsku ulaziti samo s ličnim iskaznicama. Međutim u BiH, političari se još bave formiranjem povjerenstva koje bi bilo nadležno za potpisivanje sporazuma. Ovo stanje u BiH koristi se za političke obračune, a građani istodobno strahuju da nakon 1. jula zbog nepotpisanog sporazuma neće biti moguć njihov ulazak u Hrvatsku.

S druge strane, državljani Hrvatske moći će u BiH, Srbiju i Crnu Goru s istim ispravama kao i dosad. Ministarstvo Hrvatske je uvjereno da će se sporazumi ipak potpisati sa susjednim zemljama i da problema ne bi trebalo biti.

Hrvatsku vanjsku granicu dugačku 1377 kilometara, koja je najduža u Evropskoj uniji, trenutno nadzire oko 5400 policajaca. U idućih godinu do dvije dana, prije konačnog ulaska u schengenski sustav, na granici bi trebalo biti raspoređeno nešto više od 6000 graničnih policajaca. (Vecernji.hr)

 

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

   
Ključne riječi: