Utorak, 6. Decembra 2022.
Tuzlanski.ba logo

Nemoguća misija investiranja u BiH

biznis-forum
Preuzmite sliku

Popularno

Mnogi smatraju kako je za pokretanje vlastitog biznisa u BiH potrebno imati nešto znanja i novca, ali najvažnija stavka pri ovome poduhvatu je bezgranično strpljenje.

\"biznis-forum\"Slična situacija je i sa stranim investicijama koje su očajnički potrebne državi, ali pisma namjere i ponude najčešće ostaju zaboravljene u jednom od krugova pakla birokratskog aparata.

Oni koji su već pokrenuli vlastitu firmu mogu posvjedočiti kako je samozapošljavanje uz poštovanje svih propisa zapravo misija u kojoj su čvrsti živci najjači adut: \”Mislio sam da će mi nešto ušteđevine i znanja pomoći pri otvaranju firme, ali sam se u startu nasukao na hrpu općinske birokracije\” izjavio je poduzetnik iz Mostara koji je želio ostati anoniman, i dodaje: \”Bio sam nezaposlen i nisam želio sve nade polagati u zapošljavanje u državnoj službi. Zato sam i pokrenuo vlastiti posao, ali općinske vlasti kao da ne žele da netko otvori firmu. To nikako ne mogu shvatiti\”.

Pokretanje firme u BiH zahtijeva odiseju kroz bespuća birokracije, pa je tako potrebno prikupiti ogroman broj dokumenata, izjava i obrazaca koji oduzimaju vrijeme, a često i obeshrabre one koji pokušaju ovakvu avanturu.

Ministar gospodarstva u Vladi HNŽ-a Amer Zagorčić smatra kako su politika i birokracija prepreka ekonomskom ozdravljenju: \”Jedan od najvećih problema za razvoj gospodarstva predstavlja nemogućnost ishodovanja urbanističke saglasnosti što je posljedica nemara i nezainteresiranosti ljudi u gradskoj upravi i Ministarstvu građenja HNK, kao i stalna politizacija i trgovanje prostornim planovima koji se zbog političkih sukoba godinama ne donose, a žrtve su privreda i građani\”.

Zagorčić dodaje i kako resorno ministarstvo pokušava poboljšati investicijsku i poduzetničku klimu: \”Ključ razvoja HNK je u stvaranju boljeg poslovnog okruženja što prije svega znači skraćivanje roka administrativnih procedura, depolitizacija javnih servisa vezanih za privredu i smanjenje nameta privrednicima čime bi se poslala pozitivna poruka potencijalnim investitorima\”.

Bogatstvo pojedinih zemalja ovisi i o jednostavnosti pri pokretanju vlastitog biznisa. Tako se na vrhu ljestvice najbogatijih zemalja svijeta nalaze upravo one zemlje u kojima je poduzetništvo cijenjeno i u kojima vlasti ne postavljaju gomilu birokratskih prepreka. Singapur, Novi Zeland i skandinavske zemlje se tako nalaze na vrhu ljestvice najbogatijih zemalja, ali i na vrhu ljestvice zemalja u kojima je najlakše pokrenuti vlastiti posao.

Pored toga, činjenica je da je složena procedura plodno tlo za korupciju, od najnižih činovnika do najviših dužnosnika. U navedenim zemljama korupcija se strogo kažnjava, dok je u BiH postala skoro pa ozakonjena. Potrebno je i navesti kako se BiH nalazi na 125. mjestu ljestvice zemalja u kojima je najlakše pokrenuti vlastiti posao, i to između Svazilanda i Brazila.

Hrvatska je prije nekoliko godina pokušala riješiti vlastiti problem birokracije i korupcije putem programa Hitrorez. Ovaj program je u kratkom roku ukinuo oko 200 pravilnika, ali su vlasti ukinute procedure zamijenile novima, tako da je očekivani rezultat izostao.

Činjenica je da će BiH zbog svoje složene administrativne strukture, metastazirane korupcije i političkih igara ostati zaobiđena u strujanju kapitala i ostavljena na milost i nemilost šalterskim službenicima i korumpiranim političarima.

Tuzlanski.ba / Bljesak .info

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

   
Ključne riječi: