Petak, 30. Septembra 2022.
Tuzlanski.ba logo

Naručio \”Tursku kahvu\” a dobio batine

turska kafa
Preuzmite sliku

Popularno

„Ako hoćeš Tursku kahvu, idi u tursku pa je tamo pij !\”

\"turskaOsnovni sud distrikta Brčko potvrdio je optužnicu kojom se muškarac, čiji su inicijali A.M. tereti za nanošenje teške tjelesne povrede iz mržnje.

Optuženi A.M. se tereti da je 22. marta u hrvatskom selu Gornji Zovik, kod Brčkog, zabranio konobarici u ugostiteljskom objektu da usluži gosta K.S, koji naručio \”pivo i tursku kahvu\”.

Optuženi je rekao da konobarica neće praviti tursku kahvu i da K.S. ide u Tursku ako hoće da je pije. Zatim ga je istjerivao napolje govoreći da je to hrvatska, a ne turska kafana, saopšteno je iz Pravosudne komisije.

U saopštenju se navodi da je A.M., očigledno motivisan predrasudama i razlikama vezanim za nacionalno porijeklo i jezik koji je koristio oštećeni, prišao K.S. i pesnicama ga više puta udario u prsa i tako oborio na pod.

Tu ga je, kako se dalje navodi, nastavio udarati nogama po cijelom tijelu i pri tom mu je slomio obje potkoljenične kosti lijeve noge.

\”Oštećeni je nakon toga ispuzao iz kafane i pri tom je čuo optuženog kako komentariše da oštećenom nije ništa, psujući mu balijsku majku i komentarišući \'neka umre\'\”, navodi se u saopštenju.

Pravosudna komisija distrikta Brčko napominje da je riječ o prvoj optužnici podignutoj zbog krivičnog djela iz mržnje, nakon što je Krivični zakon distrikta od 30. juna 2010. godine propisao ovakva krivična djela.

Optužnicu protiv A.M. podiglo je Tužilaštvo Brčko distrikta, prenosi novinska agencija SRNA.

Tuzlanski.ba

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

   
Ključne riječi: