Subota, 1. Oktobra 2022.
Tuzlanski.ba logo

Nakon ulaska u EU: U Hrvatsku ni na dan bez pasoša!

granicni-prijelaz-large
Preuzmite sliku

Popularno

Pridruživanje Hrvatske Evropskoj uniji, koje će da se dogodi 1. jula naredne godine, bh. građanima će da onemogući da u susjednu zemlju uđu sa ličnom kartom, kao što to čine sada.

granicni-prijelaz-large

To znači da će čak i turistima iz BiH, koji su navikli na jednodnevna kupanja u popularnoj Makarskoj, za taj užitak biti potreban pasoš. Ovaj biometrijski dokument trenutno ima tek 1.368.175 bh. građana, što je oko 36 odsto stanovnika BiH.

“U pravilu državljani trećih zemalja ulaze u države članice EU isključivo na osnovu valjane putne isprave stoga što se, prema Zakoniku o šengenskim granicama, u putnu ispravu moraju unositi ulazni/izlazni štambilji pri prelasku vanjskih granica EU”, kazali su u Ministarstvu vanjskih poslova Hrvatske.

To znači da će već u julu sljedeće godine za hrvatske graničare naša lična karta biti gotovo beznačajan dokument jer u njoj ne mogu da označe da smo ušli u Hrvatsku, odnosno EU.

S obzirom na to da su mnogi bh. građani rodbinski i prijateljski povezani sa stanovnicima Hrvatske, pridruženje susjedne zemlje evropskoj porodici za njih neće donijeti gotovo ništa novo.

“Kad Hrvatska postane članica EU bh. državljani moći će, kao i do sada, boraviti u Hrvatskoj najviše 90 dana u svakom šestomjesečnom razdoblju. Za boravak dulji od 90 dana ili za rad na području Hrvatske trebat će ishoditi odobrenje boravka ili dozvolu za boravak i rad”, naglašavaju u Ministarstvu vanjskih poslova susjedne zemlje.

Iako smo juče nezvanično saznali da nadležne bh. institucije razmatraju mogućnost da se sa hrvatskom stranom dogovore eventualne povlastice za bh. građane pri ulasku u Hrvatsku nakon 1. jula 2013, zvaničnu potvrdu još nema.

Sigurno je da bi se, pored bh. građana, i hrvatski turistički radnici obradovali kada bi bio olakšan ulazak u Hrvatsku, nakon što se ta država pridruži EU.

“Državljani BiH su nam najbrojniji posjetitelji. To što će vam trebati pasoši da biste došli jeste problem. Nadam se iskreno da će dvije države pronaći rješenje jer je to veliki minus”, rekao nam je Tonči Lalić, vršilac dužnosti direktora Turističke zajednica grada Makarska.

Nezavisne / Tuzlanski.ba

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

   
Ključne riječi: