Petak, 7. Oktobra 2022.
Tuzlanski.ba logo

Najstariji: Dragoljub Galić (103) i Sadika Salkić (87) glasali na izborima među prvima

dragoljub 1
Preuzmite sliku

Popularno

Svoje glasačko pravo u Donjim Golešima kod Banje Luke danas je iskoristio Dragoljub Galić koji ima čak 103 godine, prenose agencije.dragoljub 1

Galić primjećuje da se u današnje vrijeme glasa “modernije”, odnosno, kako kaže, lakše, a pamti mnoge izbore dosad.

“Drago mi je da idem na glasanje”, prenio je novinarima svoje utiske ovaj vremešni starac.

Izborni dan mu je, ispričao je, i prilika da vidi svoje komšije, sugrađane, te s njima podijeli utiske i o današnjem izbornom danu.

Dragoljubu Galiću ovo nije prvi put da priča s novinarima, jer je još u januaru njegova životna bitka objavljena u mnogim medijima.

Ovom, jednom od najstarijih stanovnika Republike Srpske, tada je ugrađen trajni elektrostimulator srca – “pejsmejker”.

Po informacijama objavljenim tada iz Univerzitetsko-kliničkog centra Banja Luka, Dragoljub je postao treći najstariji pacijent u svijetu kome je ugrađen pejsmejker.

Na kraju prošle godine u BiH su živjela 193 stogodišnjaka, a na prostoru Republike Srpske bilo je 48 osoba koje su napunile 100 godina.

Žene su dugovječnije, pa je od ukupnog broja stogodišnjaka u BiH bila 131 žena i 62 muškarca.

Po tadašnjim podacima Agencije za identifikacione dokumente BiH, najstariji stanovnik BiH živio je u Republici Srpskoj, u općini Šipovo, a riječ je osobi ženskog spola rođenoj 1903. godine, što znači da je tada imala 108 godina.

Također, jedna od najstarijih Sarajki, 87-godišnja Sadika Salkić jutros je glasala na jednom od biračkih mjesta u naselju Dobrinja.

Iako u devetoj deceniji života, ona svojim psiho-fizičkim izgledom i mentalnom svježinom djeluje 15-tak godina mlađe.

U razgovoru za Agenciju FENA kaže da je glasala na svim dosadašnjim izborima, počev od prvih koji su održani nakon Drugog svjetskog rata, a naravno ne bi mogla izbrojati koliko ih je bilo od kad je stekla biračko pravo, prenosi sutra.ba

Izlazak na izbore, kaže gospođa Sadika, je ne samo biračko pravo nego i građanska dužnost koju je i jutros obavila među prvima.

Glasanje je obavila i prije svoje kćerke i dva sina, kao i tri unuke.

Tuzlanski.ba

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

   
Ključne riječi: