Srijeda, 28. Septembra 2022.
Tuzlanski.ba logo

Najmanje ljekara po osobi u Albaniji i BiH

ljekar-getty-main
Preuzmite sliku

Popularno

Odliv ljekara iz BiH utrostručen u zadnje dvije godine, a stanje znatno bolje u Makedoniji i Hrvatskoj.

ljekar-getty-main

Značajan broj ljekara se posljednjih godina odlučuje napustiti zemlje Zapadnog Balkana u potrazi za boljim finansijskim mogućnostima.

Prema posljednjim relevantnim istraživanjima svjetskih institucija, najmanji broj ljekara u odnosu na broj stanovnika zabilježen je u Albaniji i Bosni i Hercegovini, prenosi agencija Anadolija.

Najnovije istraživanje Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) pokazalo je da u Albaniji na 10.000 stanovnika te države dolazi 12 ljekara, što je najlošiji omjer u cijeloj Evropi.

Poslije Albanije je BiH, koja ima 16 ljekara na 10.000 stanovnika. Prema listi WHO-a, Albanija se nalazi na 86. a BiH na 73. mjestu, od ukupno 132 zemlje koje su obuhvaćene istraživanjem Svjetske zdravstvene organizacije, i najlošije su rangirane države u Evropi.

Odlazak stručnjaka

Prema relevantnim procjenama, odliv ljekara i medicinskih stručnjaka iz BiH utrostručen je u zadnje dvije godine, a ovoj zemlji danas nedostaje više od 3.000 ljekara.

Samo u prvih pet mjeseci 2012. godine bh.entitet Republiku Srpsku je napustilo 170 medicinskih stručnjaka.

U regiji jugoistočne Evrope, najbolje rangirane zemlje prema istraživanju WHO-a su Makedonija i Hrvatska, u kojima na 10.000 stanovnika dolazi 26 ljekara.

Slovenija ne zaostaje mnogo, jer se u ovoj zemlji o zdravlju 10.000 stanovnika brine 25 ljekara.

Nadalje, u Srbiji kao i u Crnoj Gori, na 10.000 stanovnika dolazi 21 ljekar, što istovremeno predstavlja i prosjek zemalja regije Balkana.

Posmatrano na globalnom nivou, zemlja u kojoj se nalazi najveći broj ljekara u odnosu na broj stanovnika je Kuba, gdje na 10.000 stanovnika ima 62 ljekara.

Zanimljivo je da Kuba ima toliko ljekara da je od revolucije 1959. godine više od 185.000 kubanskih ljekara pružilo pomoć pacijentima u drugim zemljama širom svijeta.

Također, stopa smrtnosti dojenčadi, što je jedna od najrelevantnijih mjera vrijednosti nekog nacionalnog zdravstvenog sistema, na Kubi iznosi 4,8 na 1.000 rođenih beba, što je na nivou Velike Britanije i znatno povoljnije nego u Sjedinjenim Američkim Državama.

Poslije Kube, najveći broj ljekara zabilježen je u Grčkoj, i to 62 na 10.000 stanovnika, Bjelorusiji 52, Austriji 49, Gruziji 48, Rusiji 43, Norveškoj 42, te Kazahstanu i Švicarskoj po 41 ljekar na 10.000 stanovnika.

Problem afričkih zemalja

Na svjetskom nivou, zemlje sa najlošijim rezultatima u vezi sa brojem ljekara u odnosu na broj stanovnika su Gana, Burkina Faso, Benin, Senegal, Zambija, Papua nova Gvineja, Togo i još neke afričke zemlje u kojima na 10.000 stanovnika dolazi svega jedan ljekar.

Posmatrano prema regijama i kontinentima, od 20 najbolje rangiranih država svijeta, njih 13 su evropske.

S druge strane, među 20 najlošije rangiranih zemlja svijeta sve se afričke, što jasno pokazuje da ovaj dio svijeta najviše oskudijeva u medicinskim uslugama.

Tuzlanski.ba

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

   
Ključne riječi: