Petak, 9. Decembra 2022.
Tuzlanski.ba logo

Najezda zmija u BiH!

zmija
Preuzmite sliku

Popularno

Stanovnici gotovo svih dijelova BiH u posljednjih dvadesetak dana suočeni su s pravom najezdom zmija, koje su se pojavile nešto ranije i u dosta većem broju nego obično, što stvara strah kod stanovništva.

zmijaNaime, veliki broj ovih gmizavaca primijećen je krajem aprila i početkom maja u Hercegovini, banjalučkoj i dobojskoj regiji, ali i u drugim predjelima BiH.

Tako je za Nezavisne novine jedan uplašeni čitatelj kazao da je na prometnici, na Manjači, vidio dvije crne zmije, koje su se “sunčale” na asfaltu. Isto tako, dosta zmija primijećeno je i na području Unsko-sanskog kantona, gdje mještani kažu da ih iznenađuje tolika pojava ovih gmizavaca. Međutim, zanimljivo je da mnogi građani navode da u ovo doba godine odavno nisu vidjeli toliki broj ovih opasnih gmizavaca, čiji ugriz može biti fatalan. Stručnjaci pojašnjavaju da bi sve to mogao biti utjecaj poremećaja klime, jer zima nije bila toliko jaka, pa se može očekivati njihovo veće prisustvo. Da zmija ima posljednjih dana u velikom broju, potvrdili su za Nezavisne novine i u firmi “Eko-bel”, koje se, između ostalog, bavi i poslovima suzbijanja i uklanjanja ovih gmizavca. Tako je za ovaj list Vladimir Šušnjar, direktor tog poduzeća, rekao da su u posljednje vrijeme imali dvadesetak intervencija zbog pojave zmija.

To je veliki broj intervencija za ovo doba godine, a razlog se može tražiti u višoj razini podzemnih voda ove godine nego prethodnih, kao i to što je sada naglo ugrijalo, pa su se pomjerile iz prirodnih staništa“, rekao je Šušnjar. On je istakao da se one u Banja Luci mogu očekivati blizu rijeka, u naselju Dolac, zatim na Kastelu, te u blizini napuštenih objekata.

Manje je problema u uređnim dvorištima, a moja preporuka je da ljudi svoja dvorišta drže uredna“, kazao je Šušnjar. Prema mišljenju stručnjaka, dolaskom toplih proljećnih dana zmije izlaze iz svojih zimskih skrovišta i kreću u potragu za partnerom i hranom, dok njihova aktivnost najviše zavisi od temperature okoline, pa ih tijekom ovako toplih dana često možemo pronaći kako se sunčaju na otvorenim i osunčnim površinama. Da biste što bezbrižnije mogli boraviti u prirodi, stručnjaci preporučuju nošenje dugih hlača i visoke obuće kako biste zaštitili noge od ugriza.

Također, treba pripaziti gdje stati, prije odmora provjeriti mjesto na koje želite sjesti i ne dodirivati rukama nepregledna mjesta. U slučaju nailaska na zmiju nemojte paničariti, te je polako zaobiđite ili zaplašite udarcima nogom“, upozoravaju stručnjac

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

   
Ključne riječi: