Nedjelja, 25. Septembra 2022.
Tuzlanski.ba logo

Naftna industrija Srbije kupila OMV BH

nis petrol
Preuzmite sliku

Popularno

Naftna industrija Srbije je danas u Beogradu potpisala ugovor o kupovini 100 posto vlasništva kompanije OMV BH. Time će NIS preuzeti mrežu od 28 benzinskih pumpi u Bosni i Hercegovini.

nis petrolU saopštenju se navodi da je mreža OMV jedna od najjačih na tržištu BiH i ističe da kupovina benzinskih postaja te kompanije predstavlja korak u realizaciji strategije regionalnog razvoja NIS-a do 2012. u kojoj je jedan od prioriteta širenje maloprodajne mreže na Balkanu.

Preuzimanjem maloprodajne mreže OMV u BiH NIS će, kako se ističe, osigurati kanale prodaje goriva “euro 5” kvaliteta, koji se proizvode u rafineriji najveće naftne kompanije u Srbiji.

Dodaje se da je u okviru regionalne strategije razvoja NIS-a tržište BiH identificirano kao jedno od prioritetnih za Kompaniju, pored tržišta Bugarske i Rumunjske. Očekuje se da ugovor između NIS-a i OMV BH bude zatvoren poslije odobrenja nadležne institucije za zaštitu konkurencije. U okviru obostranog dogovora, kompanije neće objelodanjivati cijenu transakcije, navodi se u saopštenju.

Poslovnim planom za 2013. planirano je da NIS na kraju te godine u Bugarskoj, Rumunjskoj i BiH ima najmanje 100 benzinskih pumpi. NIS na svojoj web stranici navodi da s 332 benzinske pumpe, šest auto-punilišta za autoplin i šest trgovina boca, već ima najveću mrežu u Srbiji.

Tuzlanski.ba / B92

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

   
Ključne riječi: