Subota, 20. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Načelnik predvodio pljačke kako bi nahranio siromašne

nacelnik pljackas
Preuzmite sliku

Popularno

Robin Hood 21. vijeka

\"nacelnikJuan Manuel Sanchez Gordillo, načelnik andaluzijskog grada Marinelada, ovih je dana dobio status kultne ličnosti u Španjolskoj nakon što je orkestrirao nekoliko masovnih krađa u velikim trgovačkim lancima, a zatim ukradenu hranu podijelio siromašnima.

Španjolska ekonomija je u potpunom rasulu, nezaposlenost je dosegla nezapamćene razine, a najviše su teškom situacijom pogođeni mladi.

Andaluzija je jedna od regija koja najviše osjeća posljedice krize u Španjolskoj, jer je svaka treća osoba nezaposlena. \”Pa tu danas žive ljudi koji doslovno nemaju što jesti.

U21. vijeku to smatram apsolutnom sramotom\”, kazao je Gordillo kojeg je javnost prozvala modernim Robin Hoodom, prenosi Index.

Ljevičarski aktivisti okupirali državnu farmu i tražili ravnomjernu distribuciju zemlje

Tijekom krađa po supermarketima Sanchez Gordillo je viđen ispred dućana kako preko megafona ohrabruje i potiče svoje suradnike, mahom pripadnike radničkih sindikata i ljevičarske aktiviste, na pljačku. Aktivisti su iz trgovina izlazili s kolicima punim prehrambenih namirnica, koje su potom razdijelili siromašnim obiteljima na tom području.

Predvođeni Sanchez Gordillom, ovi su \”Robin Hood\” aktivisti prethodno čak 18 dana okupirali 1200 hektara veliku farmu u vlasništvu španjolskog Ministarstva obrane. Tražili su ravnomjerniju distribuciju zemlje u Andaluziji koja je tradicionalno \”dom\” velikih zemljoposjednika. Otamo ih je policija istjerala prije sedam dana.

Spreman je odbaciti politički imunitet i odgovarati za svoje postupke

Sanchez Gordillo je zasad uspio izbjeći uhićenje zahvaljujući svom političkom imunitetu, jer je ujedno i zastupnik stranke Ujedinjene ljevice Andaluzije u regionalnom parlamentu. Međutim, Sanchez Gordillo ne želi bježati od odgovornosti te je, kako bi privukao pažnju na borbu siromašnih protiv nepravednog sustava, ponudio odbacivanje svog imuniteta, kazavši kako je spreman stati pred tužiteljstvo.

Sedam njegovih suradnika već je uhićeno zbog pljački supermarketa, ali su pritom na određeni način stekli status \”mučenika\” i velike simpatije španjolske javnosti kojoj je dosta mjera štednje.

Sanchez Gordillo poziva lokalne vlasti da otkažu poslušnost centralnoj vladi

Bilo je, naravno, i onih koji na poteze osebujnog načelnika ne gledaju s odobravanjem. \”Ne možete istovremeno biti Robin Hood i šerif od Nottinghama\”, kazao je glasnogovornik konzervativne vlade Alfonso Alonso, optuživši Gordilla za izrugivanje zakonima i traženje medijske pažnje na račun javnosti.

Međutim, Sanchez Gordillo ne misli stati samo na ovome. Jučer je tako započeo kampanju čiji je cilj uvjeriti lidere lokalnih zajednica da se odupru reformama koje nameće centralna vlada i da joj otkažu poslušnost. Svoju je turneju započeo u Jodaru, jednom od krizom najpogođenijih gradova, gdje pokušava podići razinu svijesti javnosti o onome što se događa.

\”Posjetit ćemo andaluzijske gradove i zahtijevati da dugovi ne budu otplaćeni, da se ukine proračunska štednja i da osnovni mjesečni prihodi od 800 eura budu uvedeni za sve kojima su istekle beneficije za nezaposlene, kako bi se uopće mogli prehraniti\”, rekao je Sanchez Gordillo novinarima uoči marša po Andaluziji kojeg je organizirao radnički sindikat.

Pritom su zatražili da se zaustave izbacivanja iz domova, a od supermarketa traže da siromašnima doniraju hranu kojoj se bliži istek roka trajanja, umjesto da je bacaju. Njihova borba se nastavlja, nek im je sa srećom.

 Tuzlanski.ba

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: