Subota, 1. Oktobra 2022.
Tuzlanski.ba logo

Načelnik Kalesije za saradnicu zaposlio svoju suprugu (VIDEO)

rasim mersija omerovic
Preuzmite sliku

Popularno

Nepotizam u Općini Kalesija postao je pravilo ponašanja. Načelnik Rasim Omerović ponovo je za svoga saradnika zaposlio suprugu, iako je Odbor državne službe za žalbe Federacije BiH, zbog nezakonitosti, poništio njen prijem.

rasim mersija omerovic

Opširnije u videoprilogu Omera Hasanovića (FTV):

Odbor državne službe za žalbe poništio je odluku načelnika Kalesije Rasima Omerovića, koji je za svog saradnika za personalne poslove i radne odnose zaposlio svoju suprugu Mersiju. Odbor je tu odluku ocijenio nezakonitom, jer je u konkretnom slučaju Omerović imao privatni interes. Uprkos tome, Omerović je ponovo na tu poziciju zaposlio svoju suprugu. Pod čudnim okolnostima otišao je na bolovanje, a za potpisivanja rješenja o njenom prijemu ovlastio je svog pomoćnika Abdulaha Gutića. „Ured za žalbe je odbio rješenje. Pošto je načelnik Omerović na bolovanju, ja sam ovlašten da potpišem odluku. Saradnika je odabrao načelnik“, kaže Gutić.

Zatražili smo i Omerovićev komentar. Međutim, na naše telefonske pozive nije se javljao. I u obnovljenom postupku Omerović je, kao i ranije, ignorisao činjenicu da njegova supruga nije imala najviše bodova. U julu ove godine Omerović nam je pojašnjavao da se lista kandidata pravila prema abecednom redu, a ne prema dodijeljenim bodovima. Pravdajući izbor supruge za saradnika, Omerović je tada kazao: “Odabrao sam one za koje sam smatrao da će najkvalitetnije ispunjavati uvjete i raditi povjerene im poslove.”

Fahrudin Mustafić, koji je na tom kokursu ostvario najviše bodova, kaže da načelnik Omerović, ponovo, očigledno krši zakon. “Namjerno je otišao na bolovanje kako bi ovlastio svog punomoćnika da u njegovo ime odluči o prijemu. Očigledno se radi o izigravanju zakona”, kaže Mustafić.

Abdulah Gutić, pak, odgovornost prebacuje na načelnika Omerovića. „Načelnik odlučuje koga će primiti u službu. Nisam ulazio ni u kakvu dublju analizu svega jer mi to nije nadležnost”, kaže on. “Ovdje su korištene sve metode kako bi se izigrao zakon i kako bi se nasilu nelegalan prijem na kraju učinio validnim i kako bi Omerović svoju suprugu ipak postavio na željeno mjesto”, zaključuje Mustafić.

Zbog, kako kaže, neviđenog nepotizma, Mustafić će se ponovo žaliti Odboru državne službe za žalbe, od kojeg očekuje da poništi ovu nezakonitu odluku.

Tuzlanski.ba / Federalna

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

   
Ključne riječi: