Subota, 24. Februara 2024.
Tuzlanski.ba logo

Morate posjedovati i pasoše za kućne ljubimce!

pas-pasos
Preuzmite sliku

Popularno

Pored pasoša za stanovnike, i kućni ljubimci moraju posjedovati određenu veterinarsku dokumentaciju.

\"pas-pasos\"Naime, radi se o domunetaciji zdravstvenog stanja životinja, kojeg izdaje nadležna veterinarska stanica. Mačke i psi moraju biti označeni mikročipom.

Obožavatelji kućnih ljubimaca, pored svog ličnog pasoša, moraju posjedovati i pasoš za svoje ljubimce. To se prvenstveno odnosi na potvrdu da li je životinja zdrava, a sadrži podatke o vakcinacijama koje je vaš pas, mačka ili neki drugi mezimac primio tokom cijelog života, a sve u skladu sa uzrastom u kome se nalazi. Pasoš za ljubimce se prvenstveno odnosi na turiste koji će putovati u zemlje Evropske unije, prenosi RTV SLON

Između ostalog, potrebno je da posjedujete i veterinarski certifikat u koji se unose podaci o vlasniku, porijeklu i godini rođenja ljubimca, kao i preventivne vakcine. Navedene vakcinacije podrazumijevaju zaštitu protiv bjesnila na osnovu koje će svi putnici biti sigurni i bezbijedni tokom putovanja. Ukoliko je životinja starija od tri mjeseca mora primiti vakcine protiv endo i ekto parazita. Troškovi dokumentacije i tretmana iznose oko 100 KM, a cijeli proces traje otprilike 30 dana.

U Veterinarskoj stanici u Tuzli prošle godine je izdato oko 200 pasoša. Znači, odlukom EU sve životinje, kao i ljudi, prilikom prelaska državnih granica moraju imati unificirani životinjski pasoš, koji je sličan zdravstvenoj knjižici.

Tuzlanski.ba

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: