Petak, 2. Decembra 2022.
Tuzlanski.ba logo

Može li ovo biti nova himna BiH? (VIDEO)

bih-izrael
Preuzmite sliku

Popularno

Nova himna zamjeniti staru himnu pod nazivom \”Jedna si jedina\”.

\"bih-izrael\"Vokalni ansambl \”Art Vivo\”, poznat, između ostalog, i po nastupima na \”Sarajevskoj crvenoj liniji\” i samitu UNESCO-a u Mostaru, izveo je jučer himnu Bosne i Hercegovine s tekstom književnika Zlatka Topčića.

Tekst \”Zemljo Kulinova\” publika je s oduševljenjem pozdravila i Topčić je prvo javno predstavljanje ocijenio izuzetno uspješnim. Poznato je da verzija teksta kompozitora Dušana Šestića i Benjamina Isovića nikada nije dobila parlamentarnu verifikaciju, piše Dnevni avaz.

\”Frustrirajuće je što naša himna još nema tekst. Ovo je pokušaj da se to, makar neformalno, ispravi, jer izgleda da drukčije nije moguće u zemlji u kojoj nedostaje Kulinove mudrosti, tolerancije, državotvornosti i političke volje da se budimo kao sav ostali normalan svijet. \”Zemljo Kulinova\” podsjeća na dugu historiju ove države\”, kazao je Topčić.

On je na manifestaciji \”Dani policije KS\” dodao da ga uopće ne zanima hoće li tekst himne službeno biti usvojen, već da mu je važnije da refren prihvate Bosanci i Hercegovci.

\”Prilika je već u Zenici, na Bilinom polju, na kojem je 1203. godine veliki ban Kulin prihvatio akt abjuracije, da 11. septembra čujemo \”Zemlju Kulinovu\” u interpretaciji naših navijača\”, istakao je bh. književnik.

\”Zemljo Kulinova\”

Moja zemljo mila

Od jave i snova!

Majko stara

Trojice sinova!

Kuća ti si moja!

Kamen ja sam tvoj!

O ti zemljo Kulinova (refren)

Živjela!

Od svjetla i tmine ti si

Moja zemljice!

Veliko je srce

Moje djedovine!

Pod nebom visokim

Grana maslinova!

O ti zemljo Kulinova (refren)

Živjela! (2x)

Stara himna koja je još uvijek aktuelna na brojnim događajima, naročito sportskim:

AVAZ / Tuzlanski.ba

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

   
Ključne riječi: