Ponedjeljak, 21. Juna 2021.
Tuzlanski.ba logo

Lokalni izbori: Nisu svi isti – Budi nezavisni kandidat!

nezavisan
Preuzmite sliku

Popularno

\”Svi su isti , svi su isti\”, ponavljate sigurno pred predstojeće lokalne izbore, vagajući kojoj političkoj opciji ili osobi dati svoj glas i tako im povjeriti lukrativni četverogodišnji mandat. Ako ne znate za koga glasati, možda nije loše da postanete nezavisni kandidat i dokažite da ste bolji od njih! A kako, donosimo vam i uputstvo!

\"nezavisan\"

Lokalni izbori u BiH biće održani 7. oktobra ove godine i na njima će biti birani načelnici i vijeća u 78 opština u Federaciji BiH, te načelnici i odbornici u skupštinama u 61 opštini u Republici Srpskoj, odnosno Skupštini Banjaluke i Skupštini Brčko Distrikta, odlučeno je na sjednici Centralne izborne komisije BiH održanoj 7. maja.

Prema članu 4.8 Izbornog zakona BIH, da bi se izvršila ovjera za učešće na izborima, nezavisni kandidat mora Centralnoj izbornoj komisiji BiH podnijeti prijavu za učestvovanje na lokalnim izborima koja sadrži najmanje stotinu potpisa birača upisanih u Centralni birački spisak za izbore za općinsko vijeće, odnosno skupštinu opštine i za načelnika opštine i pet % potpisa birača upisanih u Centralni birački spisak za izbore za općinsko vijeće, odnosno skupštinu opštine i za načelnika opštine, u opštini u kojoj broj birača upisanih u Centralni birački spisak na dan raspisivanja izbora nije bio veći od 1000 birača upisanih u Centralni birački spisak.

Da bi se politička stranka ili nezavisni kandidat ovjerili za izbore dužni su podnijeti potpise podrške u skladu sa članom 4.4 i 4.8 Izbornog zakona.

\”Jedan birač može na obrascu za potpis podrške svoj glas dati samo jednoj političkoj stranci ili nezavisnom kandidatu u jednom entitetu. Centralna izborna komisija BiH regulira način na koji se potpisi podrške provjeravaju i potvrđuju\” – navodi se striktno u Izborno zakonu BiH.

Taksa za nezavisne kandidate koji žele ući u općinsko vijeće ili skupštinu opštine iznose 500 KM, umjesto prijašnjih 1000 KM.

Sa druge strane, za nezavisne kandidate koji se kandiduju za načelnike opština i za gradonačelnika grada Banja Luka taj je iznos povećan sa 1.000 na 1.500 KM.

Uz potpisanu izjavu nezavisnog kandidata da će se u svojim aktivnostima pridržavati Opšteg okvirnog sporazuma za mir u Bosni i Hercegovini, nezavisni kandidat treba još priložiti i : obrazac sa potpisima podrške birača ili izjavu nosioca mandata, dokaz o uplaćenom novčanom iznosu za taksu, te podatke o licima ovlaštenim da zastupaju nezavisnog kandidata kod Centralne izborne komisije Bosne i Hercegovine.

Iz Centralne izborne komisije napominju kako je nezavisni kandidat dužan priložiti svu dokumentaciju navedenu u prijavi za ovjeru nezavisnog kandidata.

\”Ukoliko se utvrdi da nedostaje određeni prilog ili navedeni podaci u prijavi ne odgovaraju stvarnom stanju, Centralna izborna komisija Bosne i Hercegovine obavijestiće nezavisnog kandidata da utvrđeni nedostatak otkloni u roku od dva (2) dana , odnosno 48 sati od prijema obavještenja\” saopšteno je iz CIK-a

Sve potrebne obrasce, kao i ostale informacije u vezi sa prijavom nezavisnog kandidata, možete pronaći: OVDJE

Rok za prijavu kandidata je do 25. maja 2012. godine

Izvor: BUKA / Tuzlanski.ba

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: