Subota, 1. Oktobra 2022.
Tuzlanski.ba logo

Ljudska prava: Dok ih širom svijeta slave kod nas sahranjuju

ljudska prava
Preuzmite sliku

Popularno

Aktivisti Inicijative mladih za ljudska prava u BiH (YIHR BH), u suradnji sa Udruženjem dramskih umjetnika Altteatar iz Sarajeva, u ponedjeljak će, na Međunarodni dan ljudskih prava, pored brojnih aktivnosti, organizirati simboličnu “sahranu” ljudskih prava u Mostaru, Sarajevu i Banja Luci.

ljudska pravaOva akcija ima za cilj ukazati na sveopće nepoštivanje ljudskih prava građana Bosne i Hercegovine.

Ranije, istoga dana, aktivisti u Sarajevu održat će sastanak s veleposlanikom Peterom Sorensenom u Delegaciji EU u BiH, gdje će mu opisati akciju, te s njim razgovarati o stanju ljudskih prava u BiH.

Aktivisti će sa improviziranim kovčegom krenuti u 12 sati ispred Katedrale (Sarajevo), iz ulice Braće Fejića (Mostar) i u 12:30 sa Trga Krajine (Banja Luka). U Sarajevu će s povorkom doći ispred zgrade Parlamenta BiH, u Mostaru na Španjolski trg, a u Banja Luci kod zgrade Općine, gdje će se simbolične sahrane obaviti.

Pročitat će se prigodan nekrolog u kojem će se objasniti zašto su ljudska prva u Bosni i Hercegovini pokopana i šta se treba dogoditi kako bi ona opet zaživjela. Poslije akcije u Banja Luci će se održati debata o omladinskom organiziranju, te o aktivizmu u BiH i globalno, kao i potencijalu za masovno građansko organiziranje u BiH.

Cjelokupne aktivnosti obilježavanja Međunarodnog dana ljudskih prava završit će se u Pozorištu mladih u Sarajevu javnom diskusijom poslije izvođenja predstave “Samo nek ne puca“, redatelja Dine Mustafića, prema tekstu Emira Imamovića.

U diskusiji će sudjelovati autor, redatelj i članovi glumačkog ansambla, te aktivisti YIHRBH i brojnih drugih organizacija civilnog društva.

Organizacije koje su podržale i pomogle organizaciju ovog događaja, osim YIHRBH i Altteatra, su ljudi okupljeni oko akcije ‘Park je naš’ Banja Luka, MOSTIMUN Mostar, Centar za dramski odgoj Mostar, Debatni klub Sveučilišta u Mostaru, AIESEC Mostar i ELSA Mostar, te Mreža za izgradnju mira, saopšteno je iz YIHR-a.

Tuzlanski.ba / Fena

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

   
Ključne riječi: