Subota, 1. Oktobra 2022.
Tuzlanski.ba logo

Ledeno doba: Ove zime i do -30?

ledeno-doba-tuzla
Preuzmite sliku

Popularno

Balkan će ove zime biti posebno pogođen ledenim vremenom, a iz Evropskog meteorološkog centra prognoziraju temperature i do minus 30, prenosi Radio Slobodna Evropa.

ledeno-doba-tuzla

Ruski meteorolozi su prije nekoliko dana prognozirali najhladniju zimu u posljednjih 1.000 godina, a slično upozorenje je ovih dana stiglo i iz Redinga.

Kako navode u Evropskom centru za srednjoročnu prognozu, Evropu čeka neuobičajeno hladna zima kao posljedica neuobičajeno toplog ljeta na sjeveroistoku Evrope i većem dijelu Sibira. Najhladnije će biti na Balkanu.

Predviđanja su prokomentarisali klimatolozi iz regiona, koji podvlače da je u pitanju referentna ustanova, ali da je još rano za pouzdaniju prognozu.

Prognoza, što se radi na duže staze sve je manje pouzdana. Još uvijek nauka nema tako precizne metode. Ono što se može reći to je da će ova zima vjerovatno biti hladnija nego prethodne. Slabi uticaj El Ninja, iako je on daleko od nas, on je indikator klime na svjetskom okeanu, tako da kažem. Tako da to u stvari znači selidbu toplih površinskih voda sa istoka na zapad. Iz Evrope ka Americi,” kaže Željko Majstorović iz Sarajeva za “Slobodnu Evropu”.

Beogradski meteorolog Branko Sparavalo je rekao da je prognoza “prilično smjela”.

Pitanje je zaista koliko će se ta prognoza ostvariti. Vrijednosti koje se navode, da će temperatura stići do minus 30 na Balkanu su dosta niske i takve vrijednosti su veoma rijetke, ne samo u toku jedne decenije već i u toku vijeka. To je dosta smjela prognoza i ne možemo se generalno pouzdati u te prognoze i one su još u eksperimentalnoj fazi“, navodi Sparavalo.

Branko Micev, načelnik Centra za analizu i prognozu u Hidrometeorološkom zavodu u Podgorici, navodi da i on očekuje “sibirske talase” sa temperaturama ispod -20, ali da to važi samo za najhladnije dane i najhladnije dijelove zemlje.

Tzulanski.ba / RSE

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

   
Ključne riječi: