Ponedjeljak, 5. Decembra 2022.
Tuzlanski.ba logo

Korupcija svake sekunde košta nas 47 konvertibilnih maraka

brojac korupciije ftv
Preuzmite sliku

Popularno

Udruženje Centar za razvoj medija i analize (CRMA) i Udruženje Infohouse danas su održali prvu konferenciju Antikorupcijske mreže u BiH – Account, a pod motom \”Jači od korupcije\”.

\"brojacCilj ACCOUNT-a je objedinjavanje svih institucija, organizacija i pojedinaca koji se bore protiv korupcije da bi zajednički postigli da ova borba postane sustavna, održiva i s trajnim rezultatima.

Moon i Majkić su \'\'svečano\'\’ pokrenuli brojač protiv korupcije koji pokazuje da svake sekunde u BiH korupcija odnese 47 KM.

ACCOUNT će zagovarati primjenu ili unapređenje postojećih zakonskih rješenja u suzbijanju korupcije te provesti javnu kampanju da bi se podigla svijest o važnosti borbe protiv korupcije.

Nazočnima su se obratili Željko Komšić, član Predsjedništva BiH, Patrick Moon, veleposlanik SAD-a u BiH, Sead Lisak, direktor Agencije za prevenciju korupcije i koordinaciju borbe protiv korupcije BiH, Dušanka Majkić, predsjednica parlamentarne Komisije za izbor i praćenje rada Agencije za prevenciju korupcije i koordinacije borbe protiv korupcije BiH, Igor Vukajlović uime UG Tender, Edin Karić, izvršni direktor CRMA i direktor projekta, a prisutni su bili i ministri i zastupnici PSBiH.

\”Borba protiv korupcije u osnovi zahtijeva i opredijeljenost građana BiH, jer je ovoj zemlji potrebna javnost koja ne želi prihvatiti korupciju, koja smatra javne osobe odgovornim, te koja je spremna oduzeti mandat onima za koje smatra da se nisu pridržavali najviših etičkih normi\”, rekao je veleposlanik Moon i dodao da borba protiv korupcije u BiH ostaje prioritet za vladu SAD-a, izrazivši zadovoljstvo što danas može obilježiti početak novog antikorupcijskog program USAID-a.

Namjera ACCOUNT-a je da uspostavi partnerski odnos s medijima, čija je potpora potrebna, a najvažnije, ACCOUNT će biti glas građana kojima je dosta mita, korupcije i \”štele\” s kojima se susreću na svakom koraku.

Svi govornici su pozvali medije i građane da učestvuju u borbi protiv korupcije te da sve institucije vlasti imaju zadatak da se pozabave problemom korupcije, a naročito mediji i građani, jer, kako je rekao Lisak \”imamo malo razloga za slavlje, što potvrđuje posljednji izvještaj Transparency Internationala da je BiH daleko od ispunjavanja međunarodnih obveza u borbi protiv korupcije\”.

Moon i Majkić su \'\'svečano\'\’ pokrenuli brojač protiv korupcije koji pokazuje da svake sekunde u BiH korupcija odnese 47 KM, prenosi federalna novinska agencija.

ACCOUNT je USAID-ov program čija je vrijednost više od milijun američkih dolara.

Tuzlanski.ba

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

   
Ključne riječi: