Srijeda, 28. Septembra 2022.
Tuzlanski.ba logo

Ko je sadio kukolj? (Piše: Admir Muslimović)

a mu
Preuzmite sliku

Popularno

Slučaj silovanja devetogodišnje štićenice Doma za djecu bez roditeljskog staranja u Tuzli šokirao je javnost. Djevojčica je proživljavala višemjesečni horor, i to u državnoj instituciji čija je namjena bila da je štiti i čuva.

a muČinjenica da su uposlenici znali šta se događa, ali da nisu reagirali zarad vlastitog posla pokazuje kakvi sve pojedinci, nažalost, rade u institucijama koje država plaća. Za njih se obično ne zna kako su zaposleni niti ko kontrolira njihov rad.

Tužno je što su istrage i smjene odgovornih pokrenute tek nakon medijskih natpisa o zlostavljanju djevojčice.

Slučaj u Tuzli ogolio je do kraja tešku bolest koja je ophrvala BiH i koja sve više prijeti da joj dođe glave. Zahvaljujući, naime, 17-godišnjoj vlasti, u državnim institucijama su se miljenici sistema zapošljavali na osnovu rodbinskih i prijateljskih preporuka moćnika u vlasti, a ne na osnovu znanja, moralnih kvaliteta, sposobnosti i odgovornosti.

Da je bilo barem malo odgovornosti, neko bi na samu pomisao o ovakvom skandalu zatražio istragu ne samo protiv štićenika nego i protiv onih koji su slučaj ignorirali i zataškavali. Krajnje je vrijeme, to pokazuje ovaj slučaj, da se revidiraju sve državne, entitetske, kantonalne i općinske ustanove i odvoji žito od kukolja posađenog nepotizmom odlazeće vlasti.

Tuzlanski.ba / Avaz (Admir Muslimović)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

   
Ključne riječi: