Četvrtak, 28. Oktobra 2021.
Tuzlanski.ba logo

Kazna za švaleranciju u BiH 600 maraka!

skoplje sex
Preuzmite sliku

Popularno

“Epidemija” seksa na javnom mjestu zahvatila i našu zemlju

skoplje sexZa razliku od zemalja u našem susjedstvu, posebno Srbije, gdje zakoni o narušavanju javnog reda i mira precizno definiraju prekršaje – seks na javnom mjestu, u našoj zemlji entitetski zakoni ovakve prekršaje svrstavaju pod članove – bezobzirno ponašanje ili pokazivanje spolnog organa. Ovakve “avanture” u BiH su kažnjive novčano i to do 600 KM.

Idu i u zatvor

U Srbiji, pak, ljubavni parovi mogu biti osuđeni po dva osnova. Prvi je nepristojno, drsko ponašanje, za šta mogu dobiti do 20.000 srbijanskih dinara (350 KM) ili 30 dana zatvora. Drugi je da onaj ko svađom ili vikom remeti javni red i mir može biti kažnjen do 20.000 dinara ili sa 20 dana zatvora.

Srbijanski mediji prenose da je tamošnja policija, potaknuta sve češćim žalbama građana na buku iz obližnjih šumaraka, krenula u “ozbiljnu” raciju na švalere. Seks na javnim mjestima najčešće upražnjavaju preljubnici koji su u braku, a uporedo imaju i ljubavnicu/ljubavnika i nemaju mogućnost da plate hotelsku sobu. Njih policija najčešće hvata tokom seksa u automobilu, a rjeđe to rade na otvorenom, upravo zbog toga da ih neko ne bi vidio.

Nedavno se u hrvatskoj javnosti podigla velika prašina kada je tamošnja vlada predložila da se u zakon o prekršajima uvedu kazne za spolni odnos na javnom mjestu i to do 5.000 kuna (1.300 KM). Također, prema ovom prijedlogu, koji je još u proceduri usvajanja, predviđeno je da će se onaj ko na javnom mjestu spolno opći s osobom starijom od 15 godina ili na drugi način zadovoljava svoju ili tuđu pohotu pred takvom osobom kazniti novčanom kaznom do 5.000 kuna ili kaznom zatvora do 30 dana.

Kada je, pak, riječ o BiH, ova oblast uređena je Zakonom o javnom redu i miru. Iz Općinskog suda Sarajevo kažu da osoba može biti kažnjena ako na javnom mjestu narušava mir i red drskim ponašanjem, grubim vrijeđanjem druge osobe ili drugim bezobraznim ponašanjem ugrožava sigurnost ljudi ili izaziva osjećaje fizičke ugroženosti, uznemirenosti ili negodovanja ljudi.

Prema Zakonu o javnom redu i miru, takvi parovi mogu biti optuženi za nepristojno, drsko ponašanje, za šta mogu dobiti novčanu kaznu od 200 do 600 KM. Zakon o prekršajima protiv javnog reda i mira ne koristi izraz “ljubavni par” već “fizičko lice” kao počinilac prekršaja – kažu iz Sarajevskog suda.

I Mirna Šoja, portparol MUP-a RS, ističe da u Zakonu o prekršajima iz oblasti narušavanja javnog reda i mira manjeg bh. entiteta ne postoji član koji se odnosi na sankcioniranje seksa na javnom mjestu, ali se u slučaju prijave ovakvog slučaja, to može tretirati kao izlaganje spolnog organa pogledu drugih lica na javnom mjestu. Šoja je istakla da je bilo slučajeva takvih prekršaja u Banjoj Luci.

Parkinzi, šipražje…

seks-grbavica6

No, s obzirom na to da je seks na javnom mjestu u posljednje vrijeme postao omiljeni oblik zabave za mnoge i u našoj zemlji, neki se nimalo ne srame to napraviti i u blizini trolejbuske stanice, u šumarcima, parkovima, šipražju, na izletištima…

Kako saznajemo, policija sve češće prima dojave građana o parovima koji se ne libe upražnjavati seks čak i u naseljenim dijelovima grada. Poznate omiljene lokacije za švaleranciju poput sarajevskih izletišta Vrelo Bosne, Zmajevac i Skakavac mogle bi biti mjesto za “hvatanje na djelu”.

Najviše po takvim mjestima zalaze stariji parovi, odnosno ljubavnici, koji seks upražnjavaju u automobilu ili ruševnim objektima. Parovi na zavučena mjesta odlaze čim padne mrak, dok mladih vikendom više ima oko ponoći. Do lokacije pogodne za seks odvezu se automobilima, jer nemaju para za hotel ili stan gdje bi mogli zadovoljiti svoje potrebe.

Da je građanima prekipjelo, posebno nakon fotovijesti o tome da se jedan par seksao usred dana u Velikom parku u Mostaru, a što je podiglo veliku prašinu u javnosti, govori i činjenica da su se stanovnici Bijelog Brijega obraćali medijima jer su, kako je navela jedna Mostarka, korišteni prezervativi postali sasvim uobičajen otpad na parkiralištu u ovom naselju.

Kada parovi upražnjavaju seks na skrovitim mjestima, kako nam kaže Srećko Bošnjak, portparol MUP-a Hercegovačko-neretvanskog kantona, daleko od očiju javnosti, gdje ne narušavaju javni red i mir, onda to policiju ne zanima.

Međutim, u suprotnom, reagiramo, jer na taj način se vrijeđa javni moral. Takvih prijava imamo i takvi građani se sankcioniraju. Uzmemo podatke, podnesemo prijavu, a onda predmet ide Odjelu suda za prekršaje i uglavnom takve kazne iznose nekoliko stotina KM – kaže nam Bošnjak.

Strastima se nedavno predao i par iz Sarajeva, u šipražju, samo nekoliko metara od trolejbuske stanice, što je također neko od sugrađana ovjekovječio fotografijom koja je preplavila bh. portale. Avanturisti su se “opustili” previše, ne mareći za prolaznike, djecu…

I u Banjoj Luci postoji nekoliko mjesta za švaleranciju, a najpopularniji su parking prostor ispred Univerzitetsko-kliničkog centra i fabrike “Incel” u ovom gradu, kao i šumarci na Šehitlucima i Trešnjiku.

seks-mostar1

Čak i ljubavnici policiji prijavljuju da ih je neko posmatrao!

Od sagovornika u Sektoru grada u banjalučkoj policiji saznajemo da su čak imali problema da s parkinga kod bolnice otjeraju parove u zanosu, jer su zauzimali prostor predviđen za službena vozila i pratnju pacijenata.

Osim toga, dešavalo se da nam se obrate i sami ljubavnici, da se žale kako ih je neko posmatrao za vrijeme seksa. Imali smo i nekoliko privođenja zbog toga – dodali su u banjalučkoj policiji.

Zeleni traže pravo da vode ljubav gdje žele

Najžešći kritičari kažnjavanja seksa na javnom mjestu u Hrvatskoj su pripadnici Zelene stranke, koji smatraju da je zakon koji je predložila vlada premijera Zorana Milanovića “oblik uskraćivanja ljudskih sloboda i nametanja represivnih zakona”. Zelena stranka smatra upitnim na koji će se način to sankcionirati, šta se sve smatra javnim mjestom, kao i to ko će zapravo utvrđivati je li došlo do seksualnog odnosa.

Nakaradno je da ovakvog zakona nije bilo čak ni u bivšoj Jugoslaviji, a da ga donosi Vlada Hrvatske u 21. stoljeću. Imamo pravo da nam banke oduzmu stan i izbaci na ulicu, imamo pravo da nam se ovrhama oduzmu sva primanja i imamo pravo da nemamo pravo na socijalnu sigurnost, ali, s druge strane, nemamo pravo voditi ljubav tamo gdje želimo – bune se iz Zelene stranke i dodaju da su potrebni “zakoni koji će zaštititi dignitet i dostojanstvo građana u punom smislu te riječi, a ne smiješni zakoni koji će davati policiji ovlasti da proganja parove po autima, parkovima i ulicama“.

Tuzlanski.ba / Dnevni Avaz

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: