Ponedjeljak, 26. Septembra 2022.
Tuzlanski.ba logo

Ja sam Bošnjak, vjera mi je islam, jezik mi je bosanski (VIDEO)

ja-sam-bosnjak
Preuzmite sliku

Popularno

Nakon što je prvobitno lansirana kampanja pod geslom ‘Bitno je biti Bošnjak’, s ciljem da se ovdašnje stanovništvo na vrijeme uputi kako se treba izjasniti na predstojećem popisu stanovništva u BiH, s istim ciljem ovih dana lansiran je i video-spot.

ja-sam-bosnjak

Vizuelno krajnje nekreativan, video-spot za kampanju ‘Bitno je biti Bošnjak’ prostim i direktnim jezikom inicira na zabranu bh. građanima da se izjašnjavaju onako kako misle i osjećaju, te da stoga jasno i glasno svima treba reći: “Ja sam Bošnjak, vjera mi je islam, jezik mi je bosanski…”

Gdje će se navedeni spot emitirati i na koji način će stići do šire bh. javnosti, nije sasvim jasno, jer bi se o (ne)etičkim elementima ovog video uratka mnogo toga moglo progovoriti.

Podsjećamo, ideja o agitovanju na bh. stanovništvo je krajem oktobra potekla od Koalicije nevladinih organizacija-udruženja okupljenih u sklopu kampanje ‘Bitno je biti Bošnjak’, a koja je pokrenuta u oktobru povodom popisa stanovništa u BiH u aprilu 2013. godine.

“Ističući potrebu očuvanja i afirmacije historijskog, hiljadugodišnjeg imena Bošnjak, pozivamo sve državljane Bosne i Hercegovine bošnjačkog etničkog porijekla da ne dozvole pokušaj podjele tog naroda na osnovi teritorijalnog ili vjerskog izjašnjavanja”, navode iz Koalicije nevladinih organizacija-udruženja okupljenih u sklopu kampanje ‘Bitno je biti Bošnjak, koju predvodi Bošnjački pokret za ravnopravnost naroda čiji je predsjednik Sejfudin Tokić, a koju su podržali i predstavnici nekih drugih udruženja, kao štu su Ensar Mulaosmanović, Sedad Bešlagić, Hako Duljević i Asmir Hodžić.

DEPO / Tuzlanski.ba

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

   
Ključne riječi: