Utorak, 6. Decembra 2022.
Tuzlanski.ba logo

Izdvajanja za plate budžetskih korisnika stalno rastu

politika-pare
Preuzmite sliku

Popularno

Budžetska izdvajanja za plate zaposlenih u institucijama BiH u posljednjih pet godina uvećana su za skoro 200 miliona KM.

\"politika-pare\"Prosječna plata u BiH iznosila je lani 816 KM, dok je plata parlamentaraca bila, prema pojedinim podacima i analizama, oko 5.000 KM, ministara oko 4.800 i 4.000 KM, a u agencijama od 2.000 pa na više.

Između ostalog, Ministarstvo odbrane BiH je od 2006. do 2011. godine davanja za plate uvećalo za gotovo 30 miliona maraka pa je prošle godine na njih potrošilo 190 miliona KM, dok je Tužilaštvo BiH skoro četiri puta povećalo izdatke za plate jer je prvobitnih 1,9 miliona povećano na 6,7 miliona KM.

Prema podacima Agencije za statistiku BiH, primanja u građevinarstvu lani su bila oko 555 KM, u hotelima i restoranima 545, prerađivačkoj industriji 585, te obrazovanju 859 KM, dok neto plate više od 1.000 KM imaju zaposleni u javnoj upravi i odbrani, u oblastima koje se odnose na snabdijevanje strujom, vodom i gasom kao i finansijskom posredovanju.

\”BiH se ponaša u skladu sa preporukama EU o formiranju svih mogućih tijela koje imaju razvijene zemlje Zapada, ali nažalost, mi nismo razvijena zemlja Zapada. To je preveliko opterećenje koje privreda ne može podnijeti\”, rekao je ekonomski analitičar Zoran Pavlović.

SRNA / Foto: Ilustracija

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

   
Ključne riječi: