Nedjelja, 2. Oktobra 2022.
Tuzlanski.ba logo

Iz McDonald'sa objasnili zašto njihova hrana ne trune

hmaburger
Preuzmite sliku

Popularno

Kako to da McDonald's hrana ne trune? Uskoro ćemo moći provjeriti kvalitet ali i odgovor na ovo pitanje i u našem gradu

hmaburger

Na kanadskoj stranici McDonald'sa jedna je klijentica postavila poznatom fast food lancu škakljivo pitanje: Kako to da McDonald's hrana ne trune? Kompanija je odgovorila vrlo opširno i temeljito, a vi sami možete provjeriti stoji li njihovo objašnjenje.

McDonald's hrana trune – ali pod određenim uvjetima, odgovorili su iz kompanije. Potom su za objašnjenje konzultirali dr. Keitha Warrinera sa Sveučilišta Guelph, koji vodi odsjek znanosti o hrani.

“Bilo je već dosta online videa i fotografija koji se bave činjenicom da, kad ga se ostavi negdje duži vremenski period, McDonald'sov hamburger neće istrunuti, i da je to zato jer je pun kemikalija. Istina je zapravo da su McDonald's hamburgeri, pomfrit i piletina kao i sva druga hrana, i da će istrunuti ako ih se drži u određenim uvjetima.

mc-donaldsEsencijalno, mikrobi koji uzrokuju truljenje su kao i mi sami, u smislu toga da im treba vode, nutritivnih tvari, topline i vremena za rast. Ako oduzmemo koji od ovih elemenata, tada mikrobi ne mogu rasti ni pokvariti hranu.

Na primjeru McDonald's hamburgera, meso gubi vodu za vrijeme termičke obrade. Pecivo je, dakako, napravljeno od kruha. Tostiranjem se izvlači višak vlage. To znači da je nakon pripreme hamburger relativno suh. Kad ga se ostavi na otvorenom, dolazi do dodatnog gubitka vode jer je vlaga u većini građevina oko 40 posto. Tako dolazi do toga da se, u nedostatku vlage, hamburger suši a ne trune.

Zamotajte hamburger u prozirnu foliju i ostavite u vlažnoj prostoriji

Kad nema vlage, uzimamo element koji je potreban mikrobima za rast i uzrokovanje plijesni. Tako da ako želimo pokvariti McDonald's hamburger, samo trebamo spriječiti gubitak vlage. To možemo napraviti tako da zamotamo hamburger u prozirnu foliju i spremimo ga u jako vlažnu prostoriju (poput kupaonice). Ako probate ovaj eksperiment s bilo kojim domaće spremljenim hamburgerom koji ima slične vrijednosti vlažnosti kao sastojci McDonald's hamburgera, vjerojatno ćete dobiti slične rezultate”, kazao je Warriner, a prenosi Business Insider.

Blog posvećen hrani ‘A Hamburger Today’ napravio je sličan eksperiment s pet hamburgera, te su otkrili da simptom ‘nepropadanja’ nije jedinstven samo za McDonald's. “Ispada da nije McDonald's hamburger jedini koji ne trune, nego su takvi i svi domaći spravljeni burgeri. Uzorci jedan do pet su se malo smanjili (posebno oni od goveđeg mesa), ali nisu pokazali tragove raspadanja”, napisali su na blogu.

Danas.hr / Tuzlanski.ba

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

   
Ključne riječi: