Petak, 7. Oktobra 2022.
Tuzlanski.ba logo

Iran i Al-Qaida moraju platiti šest milijardi dolara odštete za žrtve napada

WTC nw
Preuzmite sliku

Popularno

Sud u New Yorku u srijedu je zvanično naredio Iranu, El-Kaidi i drugim optuženim stranama da isplate šest milijardi dolara odštete za žrtve napada od 11. septembra 2001. godine, u presudi koja uglavnom ima simboličan značaj.

WTC nwIako Iran negira bilo kakvu povezanost s napadima od 11. septembra 2001., oblasni sud u New Yorku stavio ga je na listu počinioca, skupa s libanskom militantnom grupom Hezbollah, afganistanskim talibanskim gerilcima i El-Kaidom, koja je preuzela odgovornost za taj teški teroristički napad, prenosi AFP.

Iranski vrhovni vođa ajatolah Ali Hamnei također je naveden u presudi. Novac, koji je namijenjen za ekonomske, lične i druge odštete, ipak, teško da će biti isplaćen.

Iran ima “zategnute” odnose s Sjedinjenim Državama zbog brojnih pitanja, posebno zbog svog nuklearnog programa i navodnog plana da proizvodi nuklearno oružje. Libanski Hezbollah, koji uživa iransku podršku, nema nikakve odnose sa Sjedinjenim Državama.

Osnivača El-Kaide Osamu bin Ladena, čije je ime također navedeno u presudi, ubili su američki specijalci tokom akcije u Pakistanu 2011. godine. Talibani su aktivni u ratu s vojnicima pod američkim vodstvom širom Afganistana, prenosi Federalna novinska agencija.

Tuzlanski.ba

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

   
Ključne riječi: