Nedjelja, 25. Septembra 2022.
Tuzlanski.ba logo

Građani BiH kreditima zaduženi sa 4,14 milijardi KM

konvertibilna-marka
Preuzmite sliku

Popularno

Građani BiH su na osnovu kratkoročnih kredita na kraju marta bili zaduženi 4,14 milijardi KM, što je za 165 miliona KM više u odnosu na kraj prošle godine, podaci su Centralne banke BiH.

\"konvertibilna-marka\"Ukoliko se posmatra presjek zaključnih brojki s kraja trećeg mjeseca, u odnosu na isti mjesec 2011. godine, zaduženost stanovništva za kratkoročne nenamjenske kredite porasla je za 278 miliona KM.

Stručnjaci ocjenjuju da činjenica da se građani BiH sve više zadužuju da bi \”krpili\” kućne budžete i riješili neke od svojih svakodnevnih i sezonskih potreba ukazuje na veoma tešku ekonomsku situacije porodica u BiH, prenosi Srna.

Sekretar Udruženja banaka BiH Mijo Mišić rekao je za \”Nezavisne novine\” da građani veoma često podižu kratkoročne kredite da bi se riješili kratkoročnih obaveza i za svakodnevnu potrošnju, što jasno ukazuje na to koliko je teška socijalna pozicija u kojoj se nalaze.

On je ocijenio da će sličan trend vjerovatno biti nastavljen i u budućnosti.

Pitanje: Imate li kredit u nekoj banci ili mikrokreditnoj organizaciji, ako ne da li biste se ikada i za kakvu namjenu kreditno zadužili ?

Tuzlanski.ba

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

   
Ključne riječi: