Četvrtak, 24. Juna 2021.
Tuzlanski.ba logo

Fetva: Zabranjeno je Bajram dovoditi u vezu s kafanskim ambijentom pijanki

dzamija-mejdan
Preuzmite sliku

Popularno

Vijeće za fetve Rijaseta Islamske zajednice u BiH, povodom pojave oglasa u kojima pojedine ugostiteljske radnje i kafići oglašavaju organiziranje tzv. bajramskih sijela, derneka, partiya, fešti…, uz šerijatom zabranjene sadržaje, donosi sljedeću Fetvu:

dzamija-mejdan– U ime Allaha, Milostivog, Samilosnog !

Haram je (veliki grijeh) zloupotreba islamskih simbola i blagdana kao što su dva bajrama u svrhu oglašavanja tzv. bajramskih sijela, derneka, partiya, fešti i sl. koje vrše pojedine ugostiteljske radnje i kafići dovodeći najveći islamski blagdan Bajram u vezu s kafanskim ambijentom pijanki, terevenki i šerijatom zabranjenih oblika zabave, često uz učešće pjevača i pjevačica iz drugih kultura i sredina koji ne osjećaju i ne razumiju duh i smisao Bajrama.

Bajram je blagdan radosti u kojemu se muslimani na primjeren, duhu islama saobrazan način, raduju i vesele nakon obavljenog ibadeta Bajram-namaza i iskazane ljubavi, predanosti i odanosti Uzvišenom Allahu i vrijednostima Njegove vjere.

Oni koji organiziraju, učestvuju ili na bilo koji način podupiru spomenutu zloupotrebu, skrnaveći vrijednosti i kulturu Bajrama, čine veliki grijeh i zaslužuju našu osudu i gnušanje.

Zato pozivamo muslimane da se ne odazivaju šejtanskim pozivima, da ne učestvuju u spomenutim haram sijelima i dernecima, te da i ubuduće izbjegavaju objekte u kojima se dešavaju takva skrnavljenja.

Uzvišeni Allah kaže: „Jedni drugima pomažite u dobročinstvu i čestitosti, a ne sudjelujte u grijehu i neprijateljstvu…!” (El-Maide, 2)

Fetva-emin: Dr. Enes Ljevaković

Rijaset.ba / Tuzlanski.ba

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: