Srijeda, 29. Maja 2024.
Tuzlanski.ba logo

Evropski parlament usvojio mehanizam za vraćanje viza

parlament eu
Preuzmite sliku

Popularno

Evropski parlament  je usvojio klauzulu mehanizma za suspenziju bezviznog režima.

parlament euOvim mehanizmom će biti najviše pogođene zemlje zapadnog Balkana, u kojim je proteklih godina zabilježen porast broja lažnih azilanata, što je i bio razlog za uvođenje ovih mjera.

Prije glasanja slovenački poslanik Tanja Fajon je tražila da glasanje bude odgođeno, jer kako je rekla, usvajanje ovih mjera je korak nazad u evropskim integracijama ovih zemalja.

Za ovu klauzulu glasao je 328 poslanika, dok je protiv bilo 257.

Parlament je u utorak vodio burnu raspravu o ovom mehanizmu, koga su poslanici iz redova socijalista, socijaldemokrata, liberala i zelenih kritikovali zbog toga što omogućava ograničenje slobode kretanja, prije svega za građane iz zemalja zapadnog Balkana.

Kada se jednom na nivou EU usvoji “mehanizam suspenzije bezviznog režima za treće zemlje u hitnim situacijama i u slučaju zloupotrebe postojećeg sistema”, a prvi korak ka usvajanju je upravo glasanje u Evropskom parlamentu, zemlje zapadnog Balkana biće izložene riziku ponovnog stavljanja na “crnu listu”, ocenjuje Dojče vele.

Prema onome o čemu se danas glasalo, dovoljno je da zemlja potpisnica Šengenskog sporazuma u pismu obavijesti Evropsku komisiju o pogoršanju situacije na terenu. Zatim je na ekspertima da procijene situaciju, na osnovu čega Evropska komisija daje prijedlog, a zemlje članice zatim usvajaju odluku o suspenziji bezviznog režima, koja bi u prvom trenutku trajala šest mjeseci, poslije čega bi uslijedila nova procjena, ističe Dojče vele.

Prema najnovijim izvještajima, broj lažnih azilanata iz Srbije, Makedonije i Bosne i Hercegovine u posljednje vrijeme je znatno opao, zahvaljujući mjerama odvraćanja od zloupotrebe bezviznog režima koje su te zemlje sprovele, kao i izmjena u proceduri za dobijanje političkog azila u EU.

Sem toga, kako je u utorak podsjetio izvjestilac za Srbiju Jelko Kacin, ova mjera će moći da se primjenjuje samo do 2016, od kada će zemlje članice EU izgubiti pravo da uvode ograničenja na Šengenski sporazum, prenosi B92.

Tanja Fajon razočarana glasanjem

Poslanik Evropskog parlamenta Tanja Fajon razočarana je što su poslanici glasali za prijedlog o usvajanju mehanizma za ukidanje bezviznog režima građanima trećih zemalja.

Pozitivnim izjašnjavanjem o prijedlogu, kojim se uvodi privremena mjera ukidanja bezviznog režima za državljane trećih zemalja i izmjeni recipročnih mehanizama, ozbiljno je kompromitovana budućnost vizne i politike prema susjedima EU“, istakla je Fajonova.

Ona je naglasila da su Evropska narodna partija /EPP/, uz konzervativne i populističke snage u Evropskom parlamentu ponovo dokazale da ne mare za bezbjednost i slobodu kretanja građana Evrope, što je osnovno ljudsko pravo.

Prema njenim riječima, mehanizam za privremenu suspenziju bezviznog režima je potencijalno opasna i štetna mjera, posebno za države zapadnog Balkana.

Moguća suspenzija bezviznog režima može imati i štetne posljedice po proces proširenja. Može pojačati antievropske stavove i netoleranciju prema manjinama, koje su sada najčešći azilanti. Zemlje zapadnog Balkana trebalo bi da pobošljaju uslove života Roma iako su oni, iskreno govoreći, bolje integisani u društvo u Srbiji i Makedoniji, nego u pojedinim članicama EU“, kategorična je Fajonova. (Nezavisne.com)

To što je Evropski parlament većinom glasova usvojio prijedlog za uspostavljanje mehanizma koji omogućava da se privremeno uvedu vize zemljama iz kojih dolaze azilanti ne treba da zabrinjava građane Bosne i Hercegovine“, smatra Bakir Dautbašić, šef Monitoring tima za praćenje bezviznog režima pri Ministarstvu sigurnosti BiH.

Kako za Agenciju Fena pojašnjava Dautbašić bezvizni režim za građane Bosne i Hercegovine nije ugrožen. Ova odluka podrazumijeva da će ukoliko dođe do problema s povećanim brojem azilanata iz pojedinih zemalja, država koje imaju problem s lažnim azilantima moći ubrzanom procedurom da privremeno uvedu vize.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: