Ponedjeljak, 21. Juna 2021.
Tuzlanski.ba logo

Evropska policija (EUPM BiH) završila svoj posao u našoj zemlji

flash
Preuzmite sliku

Popularno

Policijska misija EU u Bosni i Hercegovini (EUPM BiH) danas je završila rad \”podrške vladavini zakona\” u našoj zemlji, saopštila je Evropska komisija u Briselu.

\"flash\"

 

Policijska misija EU je u Bosni djelovala od 1. januara 2003. i, kako je ocijenila visoka predstavnica EU Catherine Ashton, \”u mnogim vidovima doprinela je uobličavanju zajedničke bezbjednosne i odbrambene politike EU kao i ulozi Unije u uspostavljanju bezbjednosti\” u mnogim zemljama.

\”Dovršetak Policijske misije EU je odraz napretka koji je Bosna i Hercegovina postigla u vladavini prava\”, istakla je Catherine Ashton, naglasivši da će EU specijalni izaslanik u BiH Peter Sorensen \” nadograditi dostignuća Misije kroz daljnja poboljšanja i podršku BiH na njenom putu ka uključivanju u EU\”.

\”EUPM je djelovala kao sastavni dio šireg pristupa EU u jačanju vladavine zakona u BiH i regionu, pomažući važna tijela za primjenu zakona i pravosudni sistem u suzbijanju organizovanog kriminala i korupcije, uz jačanje saradnje policije i tužilaca i podsticanje regionalne i međunarodne saradnje\”, istakla je visoka predstavnica EU.

Prema podacima Evropske komisije, za proteklih skoro deset godina je u policijskoj misiji EU u Bosni djelovalo dvije hiljade i tristo policajaca i međunarodnih stručnjaka iz zemalja članica EU, kao i drugih država.

Tuzlanski.ba

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: