Utorak, 4. Oktobra 2022.
Tuzlanski.ba logo

Erdogan: Svaka obitelj u BiH mora imati najmanje petero djece

erdogan
Preuzmite sliku

Popularno

Obraćajući se studentima Univerziteta u Sarajevu turski premijer Recep Tayyip Erdogan danas je posebno naglasio važnost povećanja nataliteta u Bosni i Hercegovini, jer je natalitet u ovoj zemlji u padu.

erdoganIstaknuo je kako se ova situacija treba promijeniti da bi ova zemlja imala “mlado i dinamično stanovništvo”.

Shodno tome, premijer Erdogan je podsjetio na svoju izjavu u Turskoj kada je rekao da svaka obitelj mora imati najmanje troje djece.

To bi, kako je podvukao, u slučaju Bosne i Hercegovine značilo da bi svaka porodica trebala da ima najmanje petero djece kako bi natalitet bio u porastu. Premijer Erdogan je to rekao gestikulirajući rukama, što je izazvalo simpatije svih prisutnih.

Temelj ekonomije je ljudstvo. Ako ima ljudi ima i napora, kapitala, proizvodnje i potrošnje. Ako nema ljudi, tada nema ništa od navedenog. Shodno tome, uspjeh je u mladoj i dinamičnoj populaciji. Ekonomija se razvila zahvaljujući ljudima. Gdje nema ljudstva, ne možete se govoriti ni o ekonomiji. Danas je jedan od najvećih problema u europskim zemljama populacija, to jeste veliki broj starih ljudi. Zbog toga bi Bosna i Hercegovina trebala nešto poduzeti da ne dođe u ovakvu situaciju“, izjavio je Erdogan, prenosi Bljesak.info.

Tuzlanski.ba

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

   
Ključne riječi: