Nedjelja, 27. Novembra 2022.
Tuzlanski.ba logo

Elektroprivreda BiH mora Tuzlanskom kantonu platiti 7,1 miliona KM!

elektroprivreda tk
Preuzmite sliku

Popularno

Pravosnažnom presudom Kantonalnog suda u Tuzli Elektroprivreda BiH (EPBiH) dužna je Tuzlanskom kantonu isplatiti sedam miliona i 105 hiljada KM kao naknadu za zagađenje zraka iz Termoelektrane Tuzla od 2002. do 2006. godine.

\"elektroprivredaNa ovu informaciju objavljenu u medijima, iz Elektroprivrede BiH su potvrdili da je presuda Kantonalnog suda u Tuzli zaprimljena.

„JP Elektroprivreda BiH razmatra raspoloživa pravna sredstava za zaštitu prava i interesa u ovom procesu. Razmatranje se vrši u zakonski predviđenom roku\”, rečeno je Feni u Službi za komunikacije JP Elektroprivreda BiH.

Mediji su također objavili da je EPBiH pored tog iznosa dužan isplatiti i zateznu kamatu, pa će ukupan iznos koji treba platiti Tuzlanskom kantonu biti veći od deset miliona KM. Taj dug EPBiH dužan je isplatiti u roku od mjesec dana.

Odlukom Vlade Tuzlanskog kantona o visini naknade za zagađenje zraka iz termoenergetskih objekata, utvrđena je obaveza plaćanja naknade za zagađenje zraka, obveznici plaćanja, način obračuna naknade, način uplate i druga pitanja od značaja za provođenje odluke.

Navedena odluka se počela primjenjivati od 1. januara 2002. godine, nakon čega je \”Termoelektrana\” Tuzla, izvršila 15. februara 2002. uplatu dijela naknade od 151.450 KM.

Poslije uplate navedenog iznosa, izvršenje navedene obaveze je osporeno od JP \”Elektroprivreda BiH\”, iz kojih razloga je Tuzlanski kanton – Ministarstvo prostornog uređenja i zaštite okolice, zastupano po Kantonalnom pravobranilaštvu Tuzla, podnijelo 9. juna 2006. godine, tužbu protiv JP \”Elektroprivreda BiH\”, radi duga.

Prvostepenom (nepravomoćnom) presudom Općinskog suda u Tuzli od 3. jula 2009. godine obavezana je Elektroprivreda BiH da na ime duga po osnovu naknade za zagađenje zraka iz termoenergetskih objekata za 2002.-2006. godine isplati ukupan iznos od 7.105.110,56 KM zajedno sa zakonskom zateznom kamatom, a sada je ta presuda i potvrđena, prenijeli su mediji.

Tuzlanski.ba

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

   
Ključne riječi: