Srijeda, 30. Novembra 2022.
Tuzlanski.ba logo

Čeka nas budućnost bez dovoljno pitke vode, meso samo za najbogatije!

smak
Preuzmite sliku

Popularno

Institut za vodu u Stockholmu objavio je alarmantnu studiju u kojoj ukazuje da će u svijetu, ukoliko se nastavi trend naglog porasta broja stanovnika i prevelikog iskorištavanja prirodnih resursa, u budućnosti ponestati kako pitke vode, tako i hrane.

smak

U studiji su prezentirani novi dokazi koji ukazuju kako bi nastavak trendova u proizvodnji hrane mogao dovesti do ozbiljne nestašice hrane, ali i izvora prirodne vode na zemlji.

Na samom početku izvještaja napominje se kako danas u svijetu postoji više od 900 milijuna gladnih, a čak 2 milijarde su pothranjene, iako produkcija hrane i dalje raste.

“Kako nahraniti cijelu populaciju na zemlji – to je najveći izazov 21. stoljeća. Prevelika proizvodnja hrane i njezino bacanje problemi su koji su sve izraženiji i koji bi mogli dovesti do nestanka pitke vode na zemlji. Moramo što prije pronaći novi recept pomoću kojeg ćemo hraniti svijet u budućnosti”, kazao je urednik studije, dr. Anders Jägerskog.

Budući da znanstvenici u sljedeće dvije godine predviđaju porast stanovništva za oko 2 milijarde, jasno je kako će se i proizvodnja hrane morati povećati, što opet znači da će količine pitke vode na zemlji biti sve manje. “Kako će zemlja nahraniti 9 milijardi ljudi, kada je već sada na svijetu gotovo 2 milijarde pothranjenih?”, pitaju se autori studije. Ističu da na zemlji neće biti dovoljno vode koja bi omogućila zadovoljavajuću proizvodnju mesa za prehranu devet milijardi ljudi.

U čemu znanstvenici vide rješenje?

Iako tvrde da je smanjenje količine pitke vode na zemlji neupitno, stručnjaci su predložili nekoliko rješenja koja bi, barem dijelom, pomogla u sprečavanju pojave ovog crnog scenarija: redukcije u količini hrane koja svakodnevno završava u otpadu, razvijanje boljih mreža za hitne intervencije u slučaju prirodnih katastrofa te povećavanje investicija u poljoprivrednoj proizvodnji. Studija ističe i da bi se s trenutačno raspoloživom količinom vode na Zemlji moglo proizvesti dovoljno mesa ako bi njegov svakodnevni udio u prehrani pao na pet posto, sa sadašnjih 20 posto, prenosi Doznajemo.com

Tuzlanski.ba

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

   
Ključne riječi: