Petak, 30. Septembra 2022.
Tuzlanski.ba logo

Direktori škola u TK, mimo konkursa, angažirali nove zaposlenike (VIDEO)

tk konkursi
Preuzmite sliku

Popularno

Početak nove školske godine na području Tuzlanskog kantona obilježio je jedan nesvakidašnji slučaj. Na nastavu su danas došli zaposlenici koji su predavali u prošloj školskoj godini i novi, koje su direktori, mimo konkursa, angažovali na tim pozicijama.

\"tkJedna pozicija, dva nastavnika. Zaposlenici koji su radili u prošloj školskoj godini na nastavu su došli prema instrukciji resornog kantonalnog ministarstva, dok su nove angažovali direktori, suprotno toj instrukciji. „Pojedini direktori škola angažovali su osobe koje sigurno na temelju i starog i novog pravilnika, prema broju osvojenih bodova, ne bi mogle biti angažovane\”, kaže predsjednik Sindikata osnovnog obrazovanja TK-a Mirzet Pozderović.

„Imamo s terena dojava da direktori postupaju po svom nahođenju onako kako, zapravo, ne bi trebalo, kako je, možda, želja da se dođe do jednog haotičnog stanja\”, tvrdi ministrica obrazovanja TK-a Nadža Avdibašić-Vukadinović.

Najdrastičniji primjeri su u Gradačcu, gdje su, prema podacima kantonalnog sindikata obrazovanja, direktori prekršili instrukciju resornog ministarstva u svim školama.

Angažovanja starih uposlenika na period od 90 dana, Ministrstvo je zatražilo jer konkursna procedura za prijem novih uposlenika nije završena. Zbog kršenja ove instrukcije sindikat traži od resornog ministarstva da sankcioniše te direktore. „Očekujemo da Ministrstvo u skladu sa svojim nadležnostima, a inspekcijski organi poduzmu odgovarajuće mjere kako bi ovaj načelno deklarativan stav ministarstva bio realizovan\”, kaže Pozderović.

Resorna ministrica Nadža Avdibašić-Vukadinović, međutim, o tome ne razmišlja. „Nemamo vremena za kažnjavanje. Imamo mnogo ozbiljnijih stvari nego da se bavimo s jednim malim procentom ili brojem tih direktora, koji će zapravo sami sebe eliminisati\”, kaže ona.

I objektivan rad komisija resornog ministrstva za prijem novih uposlenika u školama doveden je u pitanje. Zbog kompjuterskog programa u kojem se pohranju bodovi kandidata, a koji se može lako zloupotrijebiti. Konkursi za prijem novih uposlenika, zasad je sigurno, neće biti završeni do Nove godine.

Federalna  / Tuzlanski.ba

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

   
Ključne riječi: