Utorak, 27. Septembra 2022.
Tuzlanski.ba logo

Danas je 12.12.2012. godine: Evo zbog čega je današnji datum poseban!

danasni-dan1
Preuzmite sliku

Popularno

Datum 12.12.2012. vrlo je zanimljiv datum iz nekoliko razloga, a mnogi će ga obilježiti na sebi svojstven način.

danasni-dan1

Ovaj je dan koji je poseban za numerologe i to zbog tri dvanaestice koje se pojavljuju u datumu, a 12 je vrlo jedinstven, zanimljiv i koristan broj. Korisnost tog broja proizlazi iz djeljivosti. Naime, postoji relativno malo malih brojeva koji mogu biti ravnomjerno podijeljeni u toliko podskupova, a 12 je jedan od njih.

Da je ovo poseban broj ‘znaju’ i igre na sreću. Naime, rulet posebno voli broj 36 (3X12), a i na kockicama, koje se najčešće bacaju u paru, imate i po dvije šestice. Osim toga, numerolozi tvrde da je ovo fantastičan dan za ‘nove početke’ , odnosno za pokretanje novih stvari.

Isto tako, u godini je 12 mjeseci, a dan ima 24 sata (2×12) od samog početka mjerenja vremena. Najbolji način je razmišljati o 12 kao o 0, tj. kao o početku vremenskoga razdoblja, a ne kraju. Dakle, 12:00 je početak novog dana i početak poslijepodneva.

Dvanaest je horoskopskih znakova. Svrha zodijaka je sinkronizacija i mapiranje prostora i vremena. To se postiže dijeljenjem ekliptike u 12 zona. Svaku zonu izjednačava 30 stupnjeva koji zajedno daju 360 stupnjeva svemira kojeg mi vidimo. Drugi izraz za ‘zonu’ je ‘podjela’, a svaka podjela ima svoj jedinstven naziv i znak. Ljudi koji su rođeni na današnji dan po horoskopu su strijelci.

Današnji je dan astronomsko društvo pacifika proglasilo danom racionalnoga razmišljanja, a za danas je zakazano i jako puno vjenčanja. Kapelice za vjenčanja u Las Vegasu imaju čak 40 različitih ponuda za vjenčanja na današnji datum, a šest od tih mogućnosti uključuju Elvisa Presleyja u raznim kombinacijama.

Datum je poseban i po tome što će danas Benedikt XVI. Poslati prvu službenu poruku preko Twittera. Nije poznato je li Papa ovaj datum izabrao zbog znamenki ili iz nekog drugog razloga. Kako bilo, 600.000 ‘sljedbenika’ željno iščekuje prvu poruku.

Dnevnik.hr / Tuzlanski.ba

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

   
Ključne riječi: