Petak, 2. Decembra 2022.
Tuzlanski.ba logo

Da li se još uvijek sjećate starih domaćih reklama (VIDEO)

EPP-TVSA
Preuzmite sliku

Popularno

Moderna marketinška industrija navikla nas je u proteklih 20-tak godina na sasvim nove standarde televizijskog oglašavanja, uz korištenje savremenih tehnologija kako kada je riječ o tehnikama snimanja, montaži, upotrebni animacija i slično.

\"EPP-TVSA\"Postali smo često pravi \”gutači reklama\”, pa se čak održava i show sa ovim imenom.

Ipak, bez obzira na sva dostignuća današnje TV tehnike mnogima iz starijih generacija, onima koji su odrasli u bivšoj SFRJ, a danas 30-godišnjacima i starijim, ostale su u sjećanju i mnoge reklame iz bivše Jugoslavije.

O tome svjedoči i veliki broj pregleda tih \”ekonomsko propagandnih poruka\” (EPP) postavljenih na popularnoj internetskoj mreži za razmjenu video datoteka YouTube. Riječ je dakako o svojevrsnoj nostalgiji, no treba kazati da su i tada neke od TV reklama rađene na za to vrijeme zaista izuzetnom profesionalnom nivou.

Ipak, broj pregleda pojedinih EX YU reklama na YouTubeo je zaista iznenađujući, jer su i onda, kao uostalom i sada, TV reklame unutar programa manje-više shvaćanje kao nužno zlo, nešto što se mora pretrpjeti kada se gleda neki željeni televizijski sadržaj.

Tako recimo sljedeća reklama za bombone Slatka tajna hrvatske konditorske kompanije \”Kraš\” ima čak 70.000 pregleda na YouTubeu:

No, to je sasvim mali broj u odnosu na reklamicu za krem Cipiripi koju je pogledalo gotovo 517.000 ljudi:A 250.000 pregleda ima televizijski oglas kojim su reklamirani fileti skuša tvornice Eva:Preko 69.000 puta pregledana je reklama za odlični krem Kinder lada:Ujutro za dobar dan, uvečer za dobar san, nezaboravni je slogan kojim je u animiranom oglasu reklamiran Kraš express:Izuzetno je gledan, postavljen od više različitih korisnika, i promotivni spot za zimsku olimpijadu u Sarajevu 1984. godine i veliki hit Hajdemo u planine, s popularnim Brankom Đurićem-Đurom.

Ovo je ljetna verzija spota:

A sjećamo li se da je nekad Agrokomerc bio pravi div u prehrambenoj industriji?

Ova reklama za liniju LIEBEG izuzetno je kvalitetno urađena:Cedevita je imala sjajnu reklamu s glazbenom podlogom urađenom zaslugom tadašnje zagrebačke pop-rock škole, a ovaj video se približava brojci od 300.000 pregleda:Legendarna je i ova reklama za slovensku mineralnu vodu Radenska – tri srca, s naglašenim jugoslavenskim štihom, reklo bi se – Od Vardara pa do Triglava:

Kada je riječ o Slovencima i njihovim brendovima ne smijemo zaboraviti (Yugo)Cocktu – piće vaše i naše mladosti. I naravno sok – Yupi…

Ovaj mali izbor najboljih EX YU reklama zavšavamo odličnim oglasnim spotom za desertnu kremu Ledolina zagrebačkoga “Kraša”.

U ovom spotu, kao članica zbora Zvjezdice, nastupila je danas popularna pjevačica Nina Badrić:Tuzlanski.ba / Doznajemo.com

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

   
Ključne riječi: