Utorak, 6. Decembra 2022.
Tuzlanski.ba logo

Cijena litra goriva u BiH uskoro će biti tri KM?

benzinBL
Preuzmite sliku

Popularno

 

U Bosni i Hercegovini iz dana u dan cijene nekontrolisano divljaju. U jednoj sedmici u Republici Srpskoj drugo poskupljenje goriva u prosjeku za šest feninga. Analitičari smatraju da povećanje cijena energenata na ovome neće stati i da će litar goriva u našoj zemlji uskoro koštati tri marke.

\"benzinBL\"Građani koji imaju sreću da rade, zarađuju isključivo za hranu, režije i najosnovnije potrebe, a država priznaje da nema mehanizme da zaštiti životni standard građana.

Od početka godine naftaši su šest puta povećavali cijenu goriva. Iako je cijena barela nafte na svjetskom tržištu 2008. godine bila viša, cijene goriva na benzinskim pumpama tada bile su mnogo niže nego sada.

Cijene goriva u Federaciji rasle su, i to kontinuirano, tako da je litar eurodizela u posljednje tri godine poskupio za 53, benzina sa 95 oktana za 56, a benzina sa 98 oktana za čak 61 posto. \”Svi pretpostavljaju da će cijene nafte u Federaciji, odnosno u Bosni i Hercegovini biti oko tri marke\”, smatra ministar trgovine FBiH Milorad Bahilj.

Većina građana jedva sastavlja kraj s krajem i pažljivo bira na šta će potrošiti svaki fening. Do daljnjeg, sudeći prema informacijama resornih ministara te ombudsmena za građane, nema ohrabrujućih vijesti.

Izvor: federalna.ba / Tuzlanski.ba

 

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

   
Ključne riječi: